Den sosiologiske offentlighet

Tanker etter mitt første semester

Mitt første semester som sosiologistudent er over og jeg sitter likevel her som et større spørsmålstegn enn jeg gjorde i starten av høstsemesteret.
Tekst og foto: Celina Stamper

Lite visste jeg om at jo mer jeg lærer, desto mindre skjønner jeg. Alt er så mye større og mer komplekst som student enn som videregåendeelev. Kommer jeg noen gang til å bli klok nok?

Høstsemesteret har virkelig vært en av de mest lærerike periodene i livet mitt. Jeg har utvidet ordforrådet mitt og har kanskje aldri søkt opp definisjoner så mye som jeg har gjort i høst heller. Selv om jeg sitter med en bredere kunnskap om samfunnets oppbygging og alt som binder det sammen, har jeg aldri hatt flere spørsmål enn jeg har i dag. Det å få ny kunnskap åpner så mange nye dører som jeg ikke en gang visste at fantes. Når du først føler at du forstår noe innen sosiologi, får du slengt et par pensumbøker foran deg som dykker dypere ned i et tema du trodde du hadde nådd bunnen av.

Mine første eksamener som høgskolestudent gikk også relativt bra. Faget jeg trodde jeg skulle gjøre det dårligst, exfac, endte med en toppkarakter. Videre fikk jeg en ganske solid B i exphil, følgende av en C i Innføring i sosiologi. Med tanke på at to av eksamenene var dagen etter hverandre og at sosiologifaget var hakket større enn de andre, var jeg godt fornøyd med resultatet. Nå vet jeg hva jeg bør gjøre og ikke bør gjøre dette semesteret. Jeg skal ikke skippertakslese, EVER AGAIN. Jeg endte med å nilese på sosiologieksamenen, én time etter exfac eksamenen var overstått. Det førte til mye prokrastinering der jeg mest syntes synd på meg selv, mens jeg spiste alt for mange sjokoladeboller og pepperkakemenn.

NYTT ÅR: Nytt år, ny stil, nytt hår og ny bil. Nå er a klar for 2017!

Selv om jeg sitter med en bredere kunnskap om samfunnets oppbygging og alt som binder det sammen, har jeg aldri hatt flere spørsmål enn jeg har i dag.

Ny taktikk for 2017 er å faktisk lese det som er anbefalt til hver forelesning og i tillegg ta samlede notater av de viktigste poengene som jeg må lese på til eksamen. Jeg var i hele høst veldig flink til å skrive grundige notater hver forelesning, noe som kom veldig godt med. Likevel må jeg skrive notatene for hånd hjemme, for å kunne lese på dem til eksamen. Derfor er det også en lur idé å starte å skrive eksamensnotater fra dag 1 og ikke uken før eksamen. Uansett hvor forvirra jeg er over alt jeg har lært og alt jeg skal lære videre, er iallfall en ting klinkende klart. Jeg bestod første semester og blanke ark ligger foran meg. Nå skal jeg gjøre alt jeg ikke fikk gjort i forrige semester (late som iallfall) og være den studenten jeg ønsker å være.

Videre har jeg spennende planer, for denne jenta har veldig lyst til å endre studieløpet og gjøre det umulige mulig. Jeg har sendt inn en intern søknad til Høgskolen i Sørøst-Norge for å komme meg til University of Berkeley i California høsten 2017. Say what? Jeg kan ikke annet enn å krysse fingrene hundre-og-tretten ganger på at jeg får dra. Jeg har iallfall sørget for å ha et karaktersnitt over det som er anbefalt, noe som var målet mitt for forrige semester. Nå kan det faktisk hende at jeg blir exchange-student. Da kan jeg love dere mer spennende blogginnlegg enn dette!

I tillegg til å kanskje dra til USA, har jeg en liten tanke om å flytte bacheloroppgaveskrivingen til neste vår og ta et årsstudium i Ungdomskunnskap det tredje året. Det er så mange muligheter å velge mellom, men også mange krav som må oppnås. Jeg har i det minste noen mål å strekke meg mot og jeg er sikker på at jeg i alle fall får gjort en av delene. Men nå… Tilbake til pensumlesingen.

Celina Stamper

Om Celina:

Celina Stamper (20) går bachelorstudiet i sosiologi ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Campus Bakkenteigen.

Les mer om hvorfor Celina blogger på sosiologen.no her.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk