Eksamensangst

Jeg er ikke den superstudenten jeg gikk inn for å være.

Tekst: Celina Stamper

Det er pinlig for meg, når jeg ser tilbake på mine tidligste blogginnlegg: Studietips, tips til å ikke prokrastinere og eller innlegg som er av svært høy motivasjon og innlevelse. Jeg ble den studenten jeg så hardt ville hjelpe andre å ikke være. Alt lå jo til rette foran meg, slik at jeg kunne lese så godt som mulig mot eksamen. Lite visste jeg om at en vond vane er veldig vond å vende: jeg er nemlig ikke den superstudenten jeg gikk inn for å være.

Jeg har blitt en ekspert på å si ”jeg gjør det imorra” eller ”det er bedre å ta det til uka”, når jeg egentlig bare bedriver dagene mine med Netflix og soving når datteren min er i barnehagen. Jeg har lagt merke til at jeg har i vane å måtte rydde hele leiligheten plettfri før jeg i det hele tatt orker å tenke på å sette meg ned med studiebøkene. Og når jeg først har satt meg ned med den, brukes de oftere som skrytobjekter i de uendelige snapchatene som blir sendt i løpet av dagen. Så det å sette av tid til daglig lesing viste seg å være langt vanskeligere enn hva jeg hadde forestilt meg, sommeren før mitt første semester.

MØTE NYE MENNESKER: Jeg er så takknemlig for å ha møtt så masse fine mennesker, her på x-russekro og bursdagsfest.

Jeg ble den studenten jeg så hardt ville hjelpe andre å ikke være.

Jeg hadde få dager på meg da både en og to eksamener stod for tur, og jeg brukte ikke mer enn en uke i forveien for å øve på hver av dem. Selv om jeg hadde vært på hver eneste forelesning og ivrig notert alt foreleseren sa og det som stod på power-pointene, følte jeg fortsatt ikke at jeg var klar for å sitte ned i 6 timer for å brette ut om min kunnskap rundt temaene.  Jeg drømte om det også. Jeg hadde mareritt før eksamen, om at det var 2 minutter igjen til eksamen og jeg enda ikke hadde lest, så der satt jeg og nileste utenfor eksamensrommet rett før vi skulle inn for å bli vurdert i et fag jeg virkelig ikke kunne. Jeg kan ve strengt talt si at drømmen mest sannsynlig kom for å skremme meg litt i forkant av eksamen, slik at jeg skulle skjerpe meg litt. Det tror jeg også at den gjorde, ettersom jeg satte meg ned meg notatene morgenen etter.

Selv med min nåværende eksamensangst som tydeligvis er uunngåelig to ganger i året, kan jeg med hånden på hjertet si at jeg nå har lagt et helt fantastisk studieår bak meg, med tanke på erfaringer og opplevelser. Jeg er så takknemlig for all kunnskapen jeg har tilegnet meg, alle menneskene jeg har møtt på min vei og ikke minst mine nye og umistelige venner! Nå kan jeg snart se frem til en lang og god sommerferie, før jeg pakker kofferten og reiser til University of California, Berkeley, for å studere litt der også.

Jeg har selvfølgelig tenkt til å skrive innlegg her på Sosiologen.no underveis i reisen min, både før og etter, med tips og tanker om det å være utvekslingsstudent. Jeg reiser i August og kommer hjem igjen i Desember og gleder meg fryktelig mye til det. Visumet er i boks, flybillettene er bestilt og jeg har forhåndsmeldt meg opp til fagene jeg ønsker å ta, som jeg gleder meg til å fortelle om når jeg har kommet godt i gang med dem! Men for nå ønsker jeg alle en god sommerferie videre, så snakkes vi midt i pakkingen!

NYE OPPLEVELSER: Jeg legger et fantastisk studieår bak meg, med nye erfaringer og opplevelser.

Celina Stamper

Om Celina:

Celina Stamper (20) går bachelorstudiet i sosiologi ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Campus Bakkenteigen.

Les mer om hvorfor Celina blogger på sosiologen.no her.