Den sosiologiske offentlighet

Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Livepodd: Kan demokrati læres?

april 18, 2023 @ 08:30 - 10:00

… Eller er vi naive i vår tro på at utdanning kan dempe de anti-demokratiske kreftene i samfunnet?
Demokrati og medborgerskap som tverrfaglig tema i skolen skal gi elevene kunnskap om demokratiets forutsetninger, verdier og spilleregler og gjøre dem i stand til å delta i demokratiske prosesser.
En rekke aktører tilbyr opplegg som skal utfylle skolenes egen undervisning. På Utøya får ungdom verktøy til å kjempe mot diskriminering, hat og anti-demokratiske krefter i samfunnet. På 22. juli-senteret, Holocaustsenteret og de andre freds- og menneskerettighetssentrene danner historien bakteppe for refleksjon. I Stortingets regi skal rollespill gjøre elevene fortrolige med det politiske systemet.
Undervisningsoppleggene gir tenåringene en mulighet til å reflektere over hva demokrati betyr for dem, hvordan de selv kan verne om det og hvordan de kan ytre seg.
Alt dette er vel og bra, men styrker den demokratiske undervisningen elevenes demokratiske evne og vilje?
Morgenens gjester er:
– Torill Strand, professor ved Institutt for pedagogikk. Hun arbeider med politisk pedagogisk filosofi og er opptatt av danning, demokratisering og sosial endring.
– Lise Granlund, førstelektor i samfunnsfag ved Institutt for for lærerutdanning og skoleforskning og tidligere lektor i videregående. For tiden forsker hun og kollegaer på hvordan en norsk, en dansk og en svensk storbyskole samarbeider om demokratiopplæringen, samt hvilke utfordringer og muligheter som følger med de ulike formene for demokratilæring.
– Ingrid Aspelund, seksjonsleder ved Wergelandsenteret. Hun har samarbeidet med Utøya siden 2016 om etableringen av et nasjonalt og internasjonalt læringstilbud etter terrorangrepene 22. juli.
Om podkasten Universitetsplassen
I podkasten Universitetsplassen hører du forskere og gjester snakke om et vidt spekter av viktige samfunnsspørsmål. Det utdanningsvitenskapelige fakultet med Monica Bjermeland som programleder er fast bidragsyter i serien.
Hør podkastens tidligere episoder her: https://www.uio.no/om/aktuelt/universitetsplassen/podkast/
Praktisk informasjon:
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen!
Det blir servert lett frokost fra kl.08.30-09.00. Innspillingen starter 09.00.
Hvis du trenger heis eller annen tilrettelegging ved besøk, kontakt oss på 90131755.

Detaljer

Dato:
april 18, 2023
Tid
08:30 - 10:00
Hjemmeside:
https://fb.me/e/WYMTGLv5

Søk