Den sosiologiske offentlighet

Kjetil Rolness – skribent og artist

Da Kjetil Rolness var student tenkte han mer på boka si, "Vulgær og vidunderlig", enn på jobbutsiktene.

Kjetil Rolness

Kjetil Rolness (f.1961) er utdannet magister i sosiologi. Han har skrevet fem bøker, og har blant annet jobbet ved Lillehammer høgskole og Oslo Markedshøyskole.

I dag er han skribent, foredragsholder, og artist med eget underholdningsforetak (Penthouse Playboys). Les mer om Kjetil på hans nettside.

(foto: Kjell Ruben)

TEKST: Regine Johansen Rød

– Hva jobber du med?

– Jeg er skribent,  foredragsholder, artist og arbeidende styreformann i et sesongbetont underholdningsforetak [Penthouse Playboys, red. anm.].  Drømmer også om å gjøre et grusomt comeback som forfatter.

– Hva går arbeidsoppgavene dine ut på?

– Å tenke, skrive, snakke og synge. Jeg har for eksempel sunget den norske kjenningsmelodien til TV-serien ”101 Dalmatinere”.

– Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

– Når jeg er ikke er på Facebook, på ski, på løpetur eller ute til lunsj, forsøker jeg å legge inn en økt eller to på kontoret. Mest for å skrive faktura, min favorittsjanger som skribent.

En sosiolog som vil beholde sinnets munterhet må jobbe som noe annet enn sosiolog.

Kjetil Rolness

– Visste du hva du hadde lyst til å jobbe med mens du studerte sosiologi?

– Jeg tenkte ikke på jobb overhodet. Bare leste det jeg hadde lyst til. Underveis begynte jeg å skrive bok selv (”Vulgær og vidunderlig”), temmelig på siden av sosiologifaget. Heldigvis greide jeg å få veilederen til å forveksle bokmanuset med en avhandling.

– Hvordan fikk du jobben du har nå?

– Som enkeltmannsforetak var jeg eneste søker, og gjorde jobbintervjuet foran speilet. Inntrykket var så overbevisende at jeg ble manipulert til å ansette meg selv.

– Var noe av det du lærte på sosiologi avgjørende for at du jobber med det du jobber med nå?

– Erving Goffmans begrep om ”impression management”.  Men det skjønte du sikkert. Jeg lærte også noe om den ”protestantiske etikk”, men det har vært mindre avgjørende.

Her om dagen fikk jeg skryt for en Dagbladet-spalte fra selveste Gudmund Hernes som skrev: ”Man kan bli sosiolog av mindre.”

Kjetil Rolness

– Får du brukt sosiologiutdanningen i jobben din?

– Her om dagen fikk jeg skryt for en Dagbladet-spalte fra selveste Gudmund Hernes som skrev: ”Man kan bli sosiolog av mindre.”  Det var jo hyggelig. Jeg skrev tilbake at jeg hadde hatt stor nytte av hans ”Mikromat” fra 1986.

– Noe annet du vil tilføye?

– At en sosiolog som vil beholde sinnets munterhet må jobbe som noe annet enn sosiolog. Bare spør Harald Eia eller Andreas Hompland.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk