Den sosiologiske offentlighet

Anne Grethe Solberg – gründer og seniorforsker

- Jeg har brukt sosiologien hver eneste dag i 21 år, sier grunnlegger av konsulentselskapet Gender Consulting, Anne Grethe Solberg.
TEKST: Anne Bøe

– Hva jobber du med?

– Jeg jobber ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) som seniorforsker. I tillegg driver jeg mitt eget konsulentselskap som heter Gender Consulting. For øyeblikket skriver jeg også på tre bøker. En handler om mestringsvilje, og hvordan jeg selv har håndtert en vanskelig livssituasjon ved å ta noen strategiske og bevisste valg. Den andre boken jeg skriver tar for seg hva kjønn betyr i dagens organisasjoner, og hva bedrifter kan gjøre for å få kjønnsbalanse i ledelse. Og den siste boken er om gjennomslagskraft i arbeidslivet, som jeg skriver sammen med en skuespiller, en stylist og en toppidrettsutøver.

– Hva går arbeidsoppgavene dine ut på?

– Jeg forsker på hva som skal til for å få til kjønnsbalanse i norske og utenlandske bedrifter, gjennom å vurdere tiltak i bedriftene. I tillegg designer jeg og kjører lederutviklingsprogram for privat og offentlig sektor. Jeg holder også mange foredrag i løpet av et år.

Jeg bestemte meg for at jeg ville bli FFFK – det vil si «Forsker, Forfatter, Foredragsholder og Konsulent

Anne Grethe Solberg, sosiolog

– Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

– Klokka ringer 06.30, og jeg tenker i ti minutter på hvordan jeg vil dagen skal bli og hva jeg må huske på for å få det til. Så er det tur med boxeren Elsa. Arbeidsdagen starter ca. 08:00, enten det er på Arbeidsforskningsinstituttet, ved kjøkkenbordet eller ute hos en oppdragsgiver. Jeg prøver å være effektiv og ha god logistikk og flyt. Lunsj inntas alltid under jobbing. Om ettermiddagen er det tur med Elsa og trening for meg. Stuper i seng 22:30, og ligger og tenker på hvordan dagen gikk.

Sosiologen i arbeid_Anne Grethe Solberg

– Visste du hva du hadde lyst til å jobbe med mens du studerte sosiologi?

– Ja, mens jeg studerte var jeg helt sikker på at jeg skulle jobbe med kvinner i arbeidslivet og med det vi kaller «glasstaket». Både mellomfag, hovedfag og doktorgrad handler om dette temaet.

– Hvordan fikk du jobben du har nå? Og hvilke egenskaper/kvalifikasjoner tror du gjorde at du fikk jobben?

– Jeg bestemte meg for at jeg ville bli FFFK – det vil si «Forsker, Forfatter, Foredragsholder og Konsulent». Jeg ville både finne sammenhenger knyttet til kjønn i arbeidslivet og samtidig formidle disse og jobbe med det i praksis ute hos bedriftene. Forskerjobben hos AFI fikk jeg ved å argumentere for at de burde ansette meg. Jobben som konsulent har jeg hatt i mange år som i selskaper som ISCO Group, Ernst & Young og Cap Gemini. Etter å ha lært meg den profesjonelle konsulentrollen startet jeg mitt eget selskap for noen år siden.

Sosiologi har gitt meg en god basis i å forstå og gjennomføre endringer i organisasjoner.

Anne Grethe Solberg

– Var noe av det du lærte på sosiologi-utdanningen avgjørende for at du fikk jobben?

– Sosiologi har gitt meg en god basis i å forstå og gjennomføre endringer i organisasjoner. Jeg har lært å analysere situasjoner og konseptualisere budskap. Dette øker troverdigheten i min kompetanse som min arbeidsgiver og oppdragsgivere kjøper.

– Får du brukt sosiologiutdanningen i jobben din?

– Jepp, hver eneste dag i tjueen år.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk