Søk
Close this search box.

Den sosiologiske offentlighet

Sosiologen tar ferie

Vi er tilbake i august. Her får du tips til hva du kan lese i mellomtiden!
Illustrasjon: Helle Haglund

Sosiologen holder stengt i juli, men vi (som alle andre) har røsket sammen redaksjonens lesetips. Len deg tilbake på svaberget, stranda, eller i hammocken med en av disse, og vi garanterer at du har noe å snakke med kollegaene dine om i august.  

Jeg anerkjenner ikke lenger deres autoritet, Glenn Bech (2024)

Psykolog og forfatter Glenn Bech har sagt at han aldri har lest Bourdieu, Marx «eller noen av de der», han bare skriver om det han opplever. Boken, som er skrevet i diktform, er et rasende oppgjør med klasseblindheten i den politiske og kulturelle eliten i Danmark – det vil si de som stemmer på Enhetslisten. Boken har overraskende nok blitt trykket til sitt bryst av samme gruppe mennesker, noe som er sosiologisk interessant i seg selv.

Om utregning av romfang - Solvej Balle (2022-2024)

Hvis du vil lade opp til neste års vinterseminar hvor temaet er “tid”, kan denne bokserien være et alternativ. Gjennom et plot som kan minne om Groundhog Day utforsker Balle menneskets forhold til tid, aldring og menneskelige relasjoner (eller kanskje nettopp fraværet av dem). 

Ny boligplan, Tidsskrift for boligpolitikk (2024)

Eller fikk du kanskje ikke nok av årets vinterseminar? Vinterseminaret 2024 viste at den sosiologiske oppmerksomheten til sted har en lang historie. Redaksjonen skal innrømme at ingen av oss har lest denne, vi har bare bladd i den på Tronsmo. Ny boligplan er visstnok inspirert av tidsskriftet PLAN, som ble utgitt av Sosialistiske Arkitekters Forening på 30-tallet. Redaktørene ønsker “å løfte boligpolitikken fra velferdsstatens grøftekant”, noe vi er litt usikre på hva innebærer. Vi er derimot helt sikre på at det er relevant lektyre for lesere av sosiologen, og at den – om ikke annet – gjør seg godt som coffee table-book. 

Towers of Ivory and Steel, Maya Wind (2024)

I juni publiserte sosiologen et intervju med Sari Hanafi om akademisk boikott av Israel. Hanafi henviste til boken Towers of Ivory and Steel, som beskriver israelsk akademias pågående og aktive medvirkning i Israels kolonialistiske prosjekt, og gir flere eksempler på hvordan israelske universiteter samarbeider med militæret. Høyst aktuell for alle akademikere med andre ord, ikke bare sosiologer. 

Enter Ghost, Isabella Hammad (2023)

Enter Ghost er en roman som går under kategorien “kunstneren vender hjem”. Vi møter skuespilleren Sonia som skal besøke familien i Haifa, hvor hun ikke har vært siden før den andre intifadaen inntraff. Hun observerer de politiske og kulturelle endringene som har funnet sted, og blir etter hvert med i en palestinsk teaterproduksjon av Hamlet. Hammad presenterer en tankevekkende historie om å skape kunst under krevende forhold, og hvordan man får tragedier til å resonnere med samtiden. 

King Kong teori, Virgine Despentes (2022)

En selvbiografi og et manifest som får deg til å ta et oppgjør med egne holdninger til prostitusjon, sex og kjønn. Som leser føler man seg både utfordret, gjennomskuet og til tider litt latterliggjort. Besettende og provoserende, og ikke minst en god samtalestarter rundt skalldyrfatet eller engangsgrillen.

Og slik er det også med deres barn, Nicolas Mathieu (2019)

En del ungdomsroman og en del miljø- og klasseskildring av en avindustrialisert småby i Frankrike på 90-tallet. Vi følger en rekke karakterer som strever med ungdomslivets gleder og vansker, samtidig som de stanger mot samfunnets strukturer. Arbeiderklassegutten Anthonys vanskelige familierelasjoner og håpløse forelskelse i overklassejenta Stephanie. Minoritetsgutten Hacine, som både respekterer sin far og forakter arbeiderklassens altfor små gleder og ambisjoner, trekkes mot en stadig eskalerende kriminell løpebane. Det hele skildres mot en bakgrunn av tilbetrukne industrier, en sosialistisk arv som skyves til side for høyreradikalismen, og kjedsommelige, altfor varme julidager.

The Machine Stops, E. M. Forster (1909)

En dystopisk novelle fra 1909 som beskriver et samfunn der jordens overflate har blitt ubeboelig. Mennesket har søkt tilflukt under bakken, der de styres av «maskinen». Maskinen er teknologien som livnærer, men som også (i stadig større grad) kontrollerer mennesker. Dystopiske verk er kanskje ikke spesielt oppløftende lesing, men Forsters prediksjoner og kritikk gjør novella (på knappe 56 sider) mer relevant nå enn da den ble publisert for over hundre år siden.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk