Den sosiologiske offentlighet

Julestemning som motivasjon for eksamenslesing

Så er vi her igjen, i den helt unike førjulstiden; eksamensperioden, skriver studentblogger Vilde Heggland. 

Flere vil nok kjenne seg igjen i en førjulsrutine bestående av å stå opp, skrur på pc-en og åpne en rekke dokumenter av notater, klar til å fylle dagen med lesing, læring og skriving. Det er rart hvordan vi allerede har kommet til denne delen av semesteret, for det har gått så sykt fort. Jeg prøver å tenke tilbake på hva dette semesteret egentlig har vært, men det kommer vel ikke som en overraskelse at dette semesteret stort sett har foregått hjemme i stuen. Det har ikke akkurat vært et veldig innholdsrikt semester. 

Men nå er altså desember godt i gang, med en blanding av glede og stress. Hvordan er egentlig førjulstiden for en student? Akkurat som resten av befolkningen må vi forholde oss til gaveinnkjøp, pynte til jul og forsøke å oppnå julestemningen mens vi teller ned dagene til julaften. Likevel er november og desember gjerne kjennetegnet av eksamensperiode for studentene, noe som kan sette en demper på førjulshyggen. 

I dette innlegget tenkte jeg å dele mine opplevelser av førjulstidens eksamensperiode, og hvordan jeg strever med å nå julestemningen som gjerne kommer i konflikt med eksamenslesingen. For noen kan bare tanken på ferie og at man skal reise hjem til familien, være nok motivasjon til å holde ut gjennom perioden. For meg gjør det meg bare trist om førjulstiden forsvinner ifra meg, uten at jeg rekker å nyte den. Derfor forsøker jeg å gjøre det beste ut av det!

Foto: Vilde Heggland

Vilde er bachelorstudent ved NTNU og ny studentblogger for Sosiologen.no (foto: privat)

Akkurat som resten av befolkningen må vi [studenter] forholde oss til gaveinnkjøp, pynte til jul og forsøke å oppnå julestemningen mens vi teller ned dagene til julaften.

Konflikten mellom eksamenslesing og julekos kan være utfordrende. Jeg sitter der med pepperkakesmuler mellom sidene i bøkene, og vurderer om kaffen skal byttes ut med kakao. Dagene flyter inn i hverandre, og jeg husker ikke lengre om jeg har åpnet dagens luke i kalenderen. 

Forventningen om å ønske seg gode karakterer kan ikke komme på bekostning av å ha det hyggelig i førjulsperioden, men man kan likevel ikke ta juleferie for tidlig. Det er jo nå vi studenter virkelig må arbeide og vise hva vi har lært gjennom semesteret! Når kvelden endelig kommer og jeg får muligheten til å slappe av, opplever jeg at det kan være vanskelig om jeg ikke føler at jeg har arbeidet nok. Som sosiologistudent har jeg en lang liste over pensum som må leses. Jeg sitter konstant med en følelse av at jeg hele tiden kunne ha jobbet litt mer, jeg skulle ha fått lest ferdig den artikkelen eller klart å løse flere eksempeloppgaver. Kvelden blir fort preget av uro og stress, fordi man vet at man snart må legge seg, stå opp og gjenta det samme mantraet. Igjen og igjen og igjen. Dette er utfordringer som jeg selv har måttet forsøke å finne en balanse på.

Kanskje kan kaffen byttes ut med kakao for litt ekstra kos i eksamenstiden, funderer Vilde. (foto: Katie Az, unsplash.com)

De små enkle virkemidlene

Hvordan kan man som student nyte førjulstiden og i det hele tatt klare å få julestemning, når dagene forsvinner til å sitte fremfor pc-skjermen og lese pensum? Julestemningen er mer enn bare å hente frem julepynten i boden, det er mer enn bare å se en dårlig julefilm på kvelden. Det er en følelse. En helt unik følelse som ikke kan fremprovoseres, men snarere må lirkes frem litt etter litt i de små hverdagslige øyeblikkene. For det hjelper ikke å dra frem julepynten, om den bare oppleves som rot på hjemmekontoret. Eller å se dårlige julefilmer, om det bare føles som tvang og man hele tiden venter på at den skal bli ferdig. 

For meg og samboeren har det vært viktig å forsøke å klare å skille dagene fra hverandre; skille dagtid fra kveldstid, hverdager fra helg. Selv har jeg merket at jeg fort kan miste motivasjonen, om hver dag blir helt lik. Det kan bety både positivt og negativt at det på denne tiden av året blir mørkt allerede klokken 16 i Trondheim. For vår del markerer mørket at vi er ferdig med dagens eksamenslesing, og at det er på tide å skru på julelysene. Det er noe helt eget med julelysene; hvordan de klarer å forandre stemningen, på et så enkelt vis. Atmosfæren i leiligheten blir plutselig preget av en lun varme, og rommet som hele dagen har fungert som et kontor for arbeid, forandres brått til en koselig stue. 

For meg og samboeren har det vært viktig å forsøke å klare å skille dagene fra hverandre; skille dagtid fra kveldstid, hverdager fra helg.

Selv om mange forbinder det å reise hjem til jul med hjemmelaget (dyr) mat fra mor og far, slår jeg et slag for at det er viktig å kunne kose seg på budsjett også. Det er ingenting som er mindre motiverende enn å bare spise Toros spagettisaus, eller billige grønnsaker som smaker vann. Motivasjonsmat kan være så mye, enten om det er en sjokoladebit mellom øktene eller å avslutte dagen med en solid middag. Nå som jeg og samboeren tilbringer mye tid hjemme, gir det en fin mulighet til å lage gode middager hver eneste dag, og med lysene fra det lille juletreet vårt, gir det akkurat den stemningen vi søker! 

Et annet virkemiddel for å få julestemning, er å ta seg en tur ut og se at resten av samfunnet har gjort seg klare til jul. Når vi studenter er i eksamensboblen er det lett å glemme å følge med på omgivelsene rundt seg. Ofte har jeg tatt meg selv i å gå til butikken, handle det jeg skal og gå hjem igjen, uten å ta meg tid til å løfte blikket. Et triks er derfor å ta seg tid til å se seg rundt; se på de omgivelsene man vanligvis tar for gitt og se hvordan det plutselig har blitt jul. Brått har naboene fått julelys på balkongen, julestjerner kan ses fra vinduer og på den lokale matbutikken har det dukket opp små nissefigurer. Dessuten er det ingen tvil om at det å bare gå seg en luftetur hjelper mye på motivasjonen. Det hjelper også særlig om bakken er kledd av snø, for det er jo ingen ting som gir mer julestemning enn et vinterlandskap! Dessverre har det vært veldig dårlig med snø i Trondheim denne desembermåneden. 

Det finnes mange måter å nyte førjulstiden og oppnå julestemningen, selv om det noen ganger kan føles utfordrende og i konflikt med eksamenslesingen. For meg har det å kunne kose seg på kvelden og i helgene, vært nøkkelen til å kunne holde motivasjonen oppe. Det gjelder egentlig bare å finne ut hva som gir akkurat deg motivasjon, og ta deg selv tid til å føle glede til tross for at man er i en stresset periode. 

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk