Den sosiologiske offentlighet

Angst for voksenlivet

Nå er det hvert øyeblikk sommerferie og eksamensangsten tynger ikke lenger. Likevel er det en annen angst som straks har meldt seg: Angsten for å bli voksen.
Tekst: Silje Kathrine Høyland

Jeg begynner på en masteroppgave i en alder av 23 år. Om ett år skal jeg levere, og når jeg er ferdig utdannet har jeg enda ikke fylt 24. Jeg har aldri følt meg så ung og samtidig så voksen på samme tid.

Det er kanskje herlig å være ung, men det er også ganske skremmende. Svært få jeg kjenner på min egen alder har kommet så langt som jeg har i utdanningsløpet. Noen har valgt å jobbe, noen har byttet studier og noen har valgt helt andre veier. På min egen vei har jeg oppdaget at omverdenen er ganske stor, relativt uklar og absolutt fryktinngytende. Alle andre virker så store mens jeg fortsatt føler meg liten. Likevel har personer rundt meg begynt å referere til meg som voksen. Dette får meg til å undre: Når er man egentlig voksen?

SOMMERFERIE: Snart er det sommerferie.

Det er kanskje herlig å være ung, men det er også ganske skremmende.

Er man voksen når man får seg jobb? En vakker dag sier noen til deg at de godt kan tenke seg at du gjør en innsats for dem. Fra den stund møter du opp på den gitte plassen til en gitt tid og får betalt for det. Noen får seg jobb allerede i ung alder. Selv fikk jeg min første ordentlige jobb da jeg var 18. Jeg bodde fortsatt hjemme, jeg var ikke ferdig med videregående og jeg brukte lønnen på snop og nye sko. Kanskje følte jeg meg voksen, men i retrospekt vil jeg si at jeg fortsatt hadde et lite stykke igjen. Likevel kan det tenkes at det var et skritt i riktig retning. Et skritt med nye sko som jeg selv hadde jobbet for. Jeg møtte opp, gjorde en innsats og fikk betalt for det. Igjen og igjen og igjen. Handler voksenlivet om rutiner?

Er man voksen når man begynner å betale regninger selv? Det kommer en dag hvor du ikke lenger kan tigge til mamma og pappa om penger. Ja, dessverre er det slik. Det hele kan begynne med en liten leilighet eller hybel. Du lærer at den trenger oppmerksomhet og omsorg. Samtidig begynner du å innse at alt koster penger. Det er noe du har hørt før, men du begynner å forstå at absolutt ALT koster penger. Da jeg var liten hadde jeg ingen aning om at internett kostet penger, og trodde det bare fløt rundt oss. Men jeg vokste litt og lærte litt mer. Det er noe jeg føler jeg fremdeles gjør den dag i dag. Jeg vokser og jeg lærer stadig nye ting. Handler voksenlivet om erfaring?

ALT KOSTER PENGER: Aldri før har jeg tenkt så mye på hvor mye mat egentlig koster.

Er man voksen når man får seg jobb?

Er man voksen når man har ansvar for husholdningen? Et tegn på at du begynner å bli voksen er at du begynner å klage over matprisene. Jeg har aldri tenkt så mye på matvarepriser i hele mitt liv. Det er utrolig hvor stor del kampen mellom First Price og andre produkter tar opp av livet mitt. Du har selv ansvar for at ting går rundt. Hvis ikke du kjøper mat, så er det ingenting i kjøleskapet og du ender opp i en stirrekonkurranse med en smørpakke. Hvis ikke du betaler regningene, blir det ikke noe Netflix-maraton og du vil aldri få vite om oransje er det nye svarte. Handler voksenlivet om selvstendighet?

Det neste året skal jeg skape en masteroppgave. Jeg må skape rutiner og arbeide effektiv med både litteratur og datamateriale. Jeg må benytte meg av alle erfaringene jeg har gjort meg innenfor sosiologi og samfunnsvitenskapen. Jeg kommer til å være mer selvstendig i mitt arbeid enn jeg noen gang har vært før. Det neste året står jeg på mine egne skjelvende bein og prøve å si noe glupt om et lite hjørne av den store verden. Heldigvis har jeg egen arbeidsplass på universitetet, med kontorstol, så jeg kan gjøre jobben mens jeg sitter. De skjelvende beina kan jeg gjemme under pulten.

Om Silje:

Opprinnelig østlending, men trives over middels godt i Bergen.

Har fullført bachelorgrad i sosiologi ved Unviersitetet i Bergen, og går nå første året på masterprogrammet.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk