Sosiologisk Filmsalong plasserer filmen i samfunnet og samfunnet i filmen. I denne utgaven av Sosiologisk Filmsalong viser vi White Material av Claire Denis, en dramatisk film om vold, maskulinitet, identitet og kolonialisme. Etter visningen snakker Erlend Hua Lun Kok med Erik Ludvig Sunnemark, Nora Céline Warholm Essahli og Leonor Toscano.
Erik Ludvig Sunnemark er stipendiat i sosiologi ved Universitetet i Oslo og forsker på sosiale bevegelser, postkolonialisme og dekolonialitet. Nora Céline Warholm Essahli er stipendiat i sosiologi ved Universitetet i Oslo og forsker på klasse og ulikhet, politikk og kjønn. Leonor Toscano er stipendiat i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og hennes faglige interesser er konflikt og borgerkrig, kjønn og konflikt, og Afrika sør for Sahara/Øst-Afrika. Erlend Hua Lun Kok er leder i Sosiologforeningens Østlandsavdeling, er vitenskapelig assistent ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet og har spesialisert seg på sosiale bevegelser, sårbarhet og håp.
Om filmen:
I White Material introduserer den franske filmskaperen Claire Denis, kjent for sine rastløse, intime dramaer, en uforglemmelig karakter. Spilt av en intens Isabelle Huppert, er Maria en privilegert hvit kvinne som bor i et uspesifisert afrikansk land kolonisert av Frankrike. En borgerkrig bryter ut og de franske styrkene trekker seg ut av landet, men Maria er desperat uvillig til å forlate familiens kaffeplantasje til tross for det påfølgende kaotiske landskapet. Med Denis sin karakteristiske visuelle stil, som plasserer seeren midt i kaoset, er White Material en gripende skildring av kolonialisme, krig og konflikt, og et fascinerende blikk på en kvinne som har gått seg vill i sitt eget sinn.