Hvordan har krigen påvirket Kremls tenkning rundt en ny statsideologi? I dette seminaret ser professor Marlene Laruelle nærmere på Kremls nye mekanismer for indoktrinering og de nye navnene som har dukket opp som nøkkelaktører i det ideologiske «verkstedet».
Siden starten på Russlands fullskala krig mot Ukraina 24. februar 2022, har presidentadministrasjonen lansert en rekke initiativer knyttet til det som ser ut som et forsøk på å forme en ny statsideologi: ny undertrykkende lovgivning, massiv sensur innenfor kulturfeltet, en mer rigid tolkning av spenninger med Vesten og av sovjetisk historie, nye obligatoriske patriotismeklasser ved skoler og universiteter, nye historiebøker, en ny «Z»-popkultur, for å nevne noen.
På dette seminaret vil vi se nærmere på hvordan det Laruelle referer til som Kremls «ideologiske økosystemer» utvikler seg i takt med krigen: hvordan den ortodokse sfæren har blitt radikalisert, hvordan den militære sfæren har eksplodert med bidrag fra krigskorrespondenter og bloggere, og rollen som Sergej Kirienkos team spiller i utformingen av den nye statsideologien.
Marlene Laruelle er Research Professor i internasjonale relasjoner og statsvitenskap, og direktør for Institute for European, Russian, and Eurasian Studies (IERES) ved George Washington University. Ved IERES leder hun Russland-programmet og programmet for studier av illiberalisme. Ordstyrer er Helge Blakkisrud.
Dette seminaret vil også strømmes via NUPIs YouTube-kanal. Du trenger ikke melde deg på for å følge seminaret digitalt.
Seminaret gjennomføres i regi av Values-based legitimation in authoritarian states: top-down versus bottom-up strategies, the case of Russia, et prosjekt finansiert av Forskningsrådet, og som koordineres av Universitetet i Oslo.