Den sosiologiske offentlighet

Kickstart studietiden!

Ti tips til maks utbytte som sosiologistudent.

Tips 1: Utforsk faget ditt

Først skjønner du ikke hva sosiologi er. Senere siger det inn: Sosiologi er et bredt samfunnsfag, som kan kombineres med alt.  (Sjekk spennet i hva det skrives masteroppgaver om, så skjønner du tegninga).

Tips 2: Dører er til for å bankes på

Du vil ikke angre på at du banket på professordører du egentlig ikke turte å banke på. Er målet ditt å jobbe med det samme som Willy Guneriussen, spør ham om hemmeligheten.

Tips 3: Gjør verden litt mindre

Bestem deg allerede som førsteårsstudent for at dette skal du gjøre: Dra på utveksling. (Og ta gjerne med deg råd fra dem som har gjort det før deg)

Tips 4: Følg den sosiologiske kalenderen

Fyll opp kalenderen med sosiologisk moro! Oslo-studenter kan glede seg over «tertetirsdag», Trondheimsstudenter over sosiologifestival og Sosiologisk Poliklinikk. Ellers skjønner du fort at det er mye annet moro som skjer: Hytteturer, faglunsj, studieturer, arbeidslivsarrangementer.

Tips fem: Trekk paralleller

Å gjøre sosiologi er å sammenligne. Erfaringene dine utenfor fagmiljøet gjør deg til en bedre sosiolog. Få deg en deltidsjobb. Ta noen andre fag. Reis. Trekk paralleller: Bruk faget ditt.

Tips 6: Beveg deg utenfor lesesalen

Foreningserfaringen er det lille ekstra som gir deg drømmejobben, men viktigst: Det gjør studietiden mye morsommere. Sosiologiforeninger er gode listetopper, men selvsagt er det er smart og gøy å brygge øl og bli studentpolitiker óg.

Tips 7: Utnytt det nyttige nettet

Du finner det på nett: Akademiske artikler, tips til studiehverdagen, forelesninger på podcast og nyttige videosnutter som lærer deg sosiologiens ABC på en-to-tre. (Sjekk blant annet ut postdoktor ved UiO, Gunnar Aakvaag, sin måte å formidle fag på her)

Tips 8: Skriv. Så mye som mulig

Sosiologi og skriving har en viktig ting til felles: De gjør at du ser verden klarere. Dyrk begge i kombinasjon, og ta ansvar selv. Universitetet kommer ikke til å legge til rette for at du får skrive nok.

Tips 9: Studer smart

Lær av de beste. Berkeley-professor Loic Waquant råder studenter til å aldri lese demokratisk, men prioritere hardt. Og hvordan kollokviene gjøres bestemmer du selv – det viktigste er å være med på en.

Tips 10: Engasjer deg i diskusjoner

Det er ingenting som gjør deg bedre i faget ditt enn å kaste deg inn i diskusjoner. Lytt og lær først, og gi sosiologien tid. Engasjer deg i diskusjonen om hva sosiologi er, men ikke la andre definere det for deg.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk