(Foto: Serafima Andreeva)
Hva motiverte deg til å melde deg på Vinterseminaret?
Serafima: – Jeg har hele studietiden vært nysgjerrig på hvordan jeg kan utfolde min interesse for sosiologifeltet som student, og jeg har ofte dratt på arrangementer som kan være av faglig relevans, så da jeg ble tipset om Vinterseminaret var det egentlig ingen tvil om jeg skulle melde meg på. På mange måter vil da en iboende interesse for feltet, og for hva som egentlig foregår bak kulissene i det akademiske sosiologiske feltet være den viktigste motivasjonsfaktoren for at jeg meldte meg på.
Linda: – Det er eigentlig få arena ein møte 150 dedikerte sosiologar på ein plass. Eg tenkte det var ein strålande anledning til å få møte flinke menneske som har den same given for sosiologi! Det er ingenting som er meir inspirerande enn å høyre og snakke med dedikerte og intelligente folk. Og det gjev utan tvil ein ekstra motivasjon inn i siste innspurt av masterskrivinga!
Lars Erik: – Jeg ble motivert av muligheten for studenter til å presentere egne tekster. For det første er det ikke så mange sosiologisk konferanser, eller lignende, i Norge i første omgang, og for det andre er det få av disse som er like åpne som Vinterseminaret. Vinterseminaret var slikt en utmerket mulighet for å få litt trening på akademiske presentasjoner!
Hvilke forventninger hadde du til Vinterseminaret på forhånd?
Serafima: – Jeg forventet at jeg kom til å febrilsk notere ned en god del ny informasjon, og den forventningen ble innfridd.
Linda: – Eg hadde eg ikkje så mange forventningar på førehand eigentleg. Tenkte det kom til å bli myykje ny informasjon på kort tid, og spennande debattar.
Lars Erik: – Jeg forventet at seminaret ville bli a) koselig og b) lærerikt. Jeg kan trygt bekrefte at begge disse forventningene ble bekreftet! Både de spesifikke sesjonene så vel som fellesdebattene var svært interessante, og det sosiale var likeledes på topp!
Golsfjellet tilbyr vakker natur (foto: Serafima Andreeva).
Serafima Andreeva er en av studentene som tok turen fra Trondheim og NTNU for å møte resten av sosiologi-Norge på høyfjellet. Ved siden av å skrive på bacheloroppgaven sin er Serafima involvert i driften av Sosiologisk poliklinikk, som forøvrig ble tildelt en av årets to praksispriser. Serafima sto også på stand for å promotere arbeidet til Sosiologisk poliklinikk mens hun var på Vinterseminaret.
Linda Leirpoll var en del av gjengen med studenter og professorer som kom fra UiA. For tiden er Linda i innspurten av sitt arbeid med en masteroppgave om hvordan ungdom opplever kjærlighet i Norge og i Kambodsja. Linda er også involvert i driften av Samfunnsviternes studentlag på UiA. På årets Vinterseminar bidro Linda med å holde tale fra studentene til professorene, også kjent som “Professorenes tale”.
Lars Erik Gjerde hører til på UiO og er også masterstudent på sisteåret. På Vinterseminaret deltok han på gruppesesjonen om “digitalisering og sosiologi”, hvor han også presenterte utkastet til en kritisk tekst om plattformkapitalisme. Ved siden av studiene er Lars Erik en av to hovedredaktører for studenttidsskriftet Socius. Se også Gjerdes bokomtale av Thomas Lemkes bok om Foucault tidligere i høst.
Hva var høydepunktet med Vinterseminaret for din del?
Serafima: – Høydepunktet på Vinterseminaret for min del må ha vært da sosiologisk poliklinikk fikk utdelt praksisprisen til sosiologforeningen! Det å være en del av det engasjerte arbeidsfellesskapet som er sosiologisk poliklinikk har vært noe som har matet en interesse for samfunnsforskning både hos meg og mange andre, så det var ufattelig trivelig å kunne ta del i å synliggjøre sosiologi i praksis på prisutdelingen.
Linda: – Høgdepunktet var utan tvil å kunne «roaste» nokre av dei mest dedikerte professorane i landet under professoranes tale.
Lars Erik: – Høydepunktet var nok å få legge frem mitt eget prosjekt og deretter høste kritiske bemerkninger på dette. Dette åpner tross alt for at prosjektet kan videreutvikles! Samtidig var utsikten fra selve hotellet ypperlig, så kanskje utsikten og selve presentasjonen deler ‘førsteplassen’?
Var det noe med Vinterseminaret som overrasket deg?
Serafima: – Det som overrasket meg mest må ha vært hvor lavterskel det var å snakke faglig om alt og ingenting med alle og enhver. Det å høre hva de som skriver pensumbøkene våre driver med, eller å ta opp temaer som jeg selv selv har tenkt mye over med andre som har tenkt over det samme. Følelsen av tilhørighet var også noe av det som overrasket meg personlig, da det er en helt annen form for dialog og atmosfære når man møter mange som ser på verden med briller som likner ens egne.
Linda: – At sosiologar er gode på å drikke og at den generelle sosiolog er ydmyk, reflektert og «chill». Det er ikkje forventa dress, hundre kilo hårspray og pussa lakksko. Alle er sine eigne karakterar – enten det er dress og converse, eller ein ullgensar. Og det synast eg er veldig fint. Ve akkurat den du vil!
Lars Erik: –Hmm. Jeg tror ikke det!
Jeg synes Vinterseminaret virker som en fin mulighet for studenter og akademikere til å stifte bekjentskap, og at det er en mulighet studenter flest kanskje bør bli flinkere til å ta
Hvilke tanker har du gjort deg om Vinterseminaret i ettertid?
Serafima: – Jeg tror at den mest fremtredende tanken jeg har gjort opp i retrospekt at jeg skulle ha gått på ski i Gol da jeg hadde muligheten.
Linda: – At eg skal tilbake ein gong i framtida for halde «studentanes tale», og kor mykje teori/vinklinga/drøftingar det kan vere rundt eit relativt enkelt omgrep som tillit.
Lars Erik: – Jeg synes Vinterseminaret virker som en fin mulighet for studenter og akademikere til å stifte bekjentskap, og at det er en mulighet studenter flest kanskje bør bli flinkere til å ta. Især er muligheten til å presentere eget stoff viktig for fremtidige akademikere, og Vinterseminaret gir her en ypperlig mulighet for oss studenter!
Anbefaler du andre studenter å dra på Vinterseminaret? Hvorfor eller hvorfor ikke?
Serafima: – Jeg vil absolutt anbefale medstudenter å dra på vinterseminaret, uansett om de går på bachelor- eller masterløpet. Spesielt hvis de har lyst til å bli utfordret, eller hvis de bare har lyst til å slå av en prat med noen som har skrevet pensumbøkene deres over en øl. Og hvis noen studenter allerede vet at de vil gå videre innad i akademia så er Vinterseminaret en gyllen mulighet der man kan oppdage hva alle disse sosiologene egentlig driver med.
Linda: – Anbefale i aller høgaste grad! Eg følte meg velkommen, til tross for å ikkje vere ein «fullbyrda» sosiolog endå. Det er ein fin måte å utveksle erfaring med både studentar og professorar frå andre stader i landet. Men også nettverksbygging, og det å sjå kva fagretninga kan brukast til – sjå kor dei ulike sosiologane jobbar.
Lars Erik: – Jeg anbefaler på det sterkeste andre studenter til å dra! Dette er en generell anbefaling, men især studenter med høyere akademiske aspirasjoner bør absolutt utnytte muligheten Vinterseminaret tilbyr til å presentere akademisk.
Forhåpentligvis vil refleksjonene til Serafima, Linda og Lars Erik motivere enda flere studenter til å bli med på Vinterseminaret 2021! Det er tross alt den eneste sjanse i året til å drikke øl med professorer fra hele landet, få innspill på prosjekter man jobber med fra eminente fagfolk utover ens faste veileder og til å gå på ski med andre turglade sosiologer. Alt i alt høres det ut som om Serafima, Linda og Lars Erik hadde et positivt første møte med Vinterseminaret. Kanskje er også de for faste seminargjengere å regne om ikke lenge?