Den sosiologiske offentlighet

Studietiden er den beste tiden

Før Inna ble student jobbet hun ni til fire og argumenterer i denne teksten for at studietiden faktisk er den beste tiden vi har.

Studietiden er den beste vi har og bør derfor verdsettes, skriver artikkelforfatteren.
(Foto: Flickr commons).

I møte med andre unge på min alder som hverken studerer eller har studert, får jeg inntrykk av at jobb gir frihet. Jeg har også inntrykk av at studenter gleder seg til å komme ut i jobb med det argumentet om at med bedre økonomi kan man gjøre hva man vil, reise, ta opp lån for å kjøpe hus og bil, bo alene i egen leilighet og, ikke minst, spise noe annet enn nudler i slutten av måneden. Jeg gleder meg også til å komme ut i jobb igjen og ta i bruk den nye kunnskapen jeg har lært. Samtidig tenker jeg at det er viktig å leve i øyeblikket og sette pris på og nyte den fleksibiliteten studietiden gir. Man er sin egen herre, eller slave, alt etter hvordan man vil definere det.

Før jeg ble student var jeg en helt vanlig arbeidstaker i tre år. I starten av tjueårene endret ønskene om hva jeg hadde lyst til å gjøre med livet mitt like fort som jeg skiftet sokkene og derfor har jeg prøvd ut mye forskjellig. Jeg har hatt ulike helgejobber som servitør og aktivitetsleder knyttet til friluftsliv, jobbet sene kvelder på bar og hatt det vi kaller A4 jobber; mandag til fredag, fra 9-16 i både skole og barnehage.

Innholdet i arbeidshverdagene varierte også. Fra jobber hvor hverdagene var systematisk like hverandre, til jobber hvor hver dag ikke kunne blitt mer forskjellig fra hverandre. På mange vis var mye av dette gøy. Jeg har møtt mange mennesker, lært nye ting og ikke minst hatt en grei inntekt til en 20-åring å være. Samtidig står dette i kontrast med den tilværelsen jeg har som student.

For når ellers i livet får man mulighet til å kunne utsette dagen et par timer og ligge i senga til klokken 12 på en onsdag fordi man selv syns man har jobbe hardt hele uka?

Samtidig står dette i kontrast med den tilværelsen jeg har som student.

For når ellers i livet får man mulighet til å kunne utsette dagen et par timer og ligge i senga til klokken 12 på en onsdag fordi man selv syns man har jobbe hardt hele uka? Eller avslutte dagen klokken 14 med unnskyldning om at stolen på lesesalen har begynt å lage gnagsår på rumpa di? Eller ta en to timer lang pause på en kafe og skravle med venner om alt og ingenting? Av erfaring vet jeg at det dessverre ikke var plass til denne typen praksis da jeg var i fast jobb, men jeg har et håp om at min framtidige arbeidsplass skal ha rom for litt av den fleksibiliteten studietiden gir.

Fleksibiliteten man har som student gir muligheten til å dyrke sine interesser. Se for deg at det er mandag. Ute skinner solen og lyset reflekteres i nysnøen som falt kvelden før. Som en friluftsglad nordlending er ikke dette en dag jeg vil kaste vekk på å sitte på lesesalen. Med tanke på at Nordmarka er et av de fineste stedene jeg vet om i Oslo, er det her jeg liker å tilbringe min fritid. Dette er en interesse som deler av Oslos befolkning deler med meg og i helgen kan det derfor bli en del kø i løypene.

For meg er det enda en god grunn til å ta fri en ukedag for å nyte stillheten i naturen med ski på beina. Er man generelt litt utilpass med store menneskemengder, slik som meg, er jo det best å besøke kafeer, museer, treningssenter, klatreparker og alt det andre byen har å by på når alle andre er på jobb.

Lese kan man alltid gjøre om kvelden, eller i helgen, mot at man med god samvittighet kan ta en langfri i en by man lenge har hatt lyst til å besøke. Når jeg var i full jobb var det vanskelig å gjøre slike omrokkeringer, med mindre man tok ut permisjon eller hadde opparbeidet seg avspasering. Samtidig måtte fritakingen passe med at man ikke belastet kollegene.

Som student er du din egen herre. Du går når du vil, og kommer når du vil, men det innebærer også disiplin. Jeg mener at tilnærmingen til studiene bør stå i stil til de forventningene og ambisjonene man har for sin egen framtid. Jeg tror at den innsatsen man legger i studiene og holdningene man danner som student også vil speiles i arbeidslivet. Det å studere er ikke bare å lese masse pensum.

Jeg får en lykkefølelse når jeg får lov til å holde på med det jeg liker aller best slik som friluftsliv, og den følelsen smitter ofte over på alt det andre jeg gjør, også studiene

Det handler også om å lære seg å være fleksibel, strukturert og ha en engasjert tilnærming til det du gjør. For meg er det derfor en sammenheng mellom det å ha en aktiv fritid og tilfredsstillende motivasjon til å gjøre en innsats i studiene. Jeg får en lykkefølelse når jeg får lov til å holde på med det jeg liker aller best slik som friluftsliv, og den følelsen smitter ofte over på alt det andre jeg gjør, også studiene.

For meg innebærer studier også tunge og stressende eksamensperioder som ofte setter preg på både fysikken og psyken, en trang økonomi som tvinger meg til å velge mellom hvor vidt jeg har lyst å spise nudler ei uke mot at jeg gjøre hyggelige ting som å dra på kino, eller reise og studier gir meg også prestasjonsangst og dårlig selvbilde. Likevel tror jeg at studietiden er den beste perioden jeg har hatt hittil. Det er nå jeg virkelig føler at jeg er herre over mitt eget liv, og har evnen til å kunne bestemme hvordan jeg har lyst å disponere tiden min slik det passer meg.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk