Søk
Close this search box.

Den sosiologiske offentlighet

I hjertet av Montreal

Høsten 2011 tok jeg farvel med kjæreste, venner og familie og dro alene til Canada og McGill University.
TEKST OG FOTO: Morten Sars

Jeg hadde hatt e-postkontakt med én annen nordmann som skulle over, og jeg visste navnene til noen som bodde der. Bortsett fra det kjente jeg ingen, noe som faktisk var en av hovedgrunnene til at jeg søke McGill University fremfor Berkeley, som så mange andre sosiologistudenter ved UiO søker seg til.

I tillegg til å være et visuelt flott og gammelt universitet er McGill et prestisjeuniversitet som ofte kommer høyt opp på listen over de beste universitetene i verden. Universitetet er kjent for sitt internasjonale miljø hvor det kommer studenter fra hele verden, og universitetet ligger i Montreal, en by jeg hadde hørt mye positivt om på forhånd.

Universitetet er kjent for sitt internasjonale miljø hvor det kommer studenter fra hele verden.

Morten Sars om McGill University i Montreal, Canada

Montreal er faktisk en fantastisk by å bo i. Byen har Nord-Amerikas, og kanskje verdens, beste musikkscene (I løpet av de fire månedene jeg bodde der spilte Arcade Fire, The National, Interpol, Jay-Z & Kanye West, James Blunt, Kings of Leon, Mumford & Sons, Duran Duran m.fl.).

Mount Royal, den 233 meter høye toppen som rager over byen, ligger i umiddelbar nærhet til sentrum, og høyden, eller fjellet som de lokale liker å kalle den, tilbyr flotte turmuligheter både på dagtid og kveldstid.

Montreal tilbyr også et bra og varierende uteliv, og det er få byer som kan diske opp med bedre nattmat (poutine, «nasjonalretten» i Quebec, består av pommes frites, ost og brun saus, og passer utmerket på sene kvelder/tidlige morgener). Spesielt yrende er utelivet når Montreal Canadiens spiller kamp. Canadiens er både byens hockeylag og byens religion, og en hjemmekamp i Bell Centre er obligatorisk.

Byen har Nord-Amerikas, og kanskje verdens, beste musikkscene.

Morten Sars

Utveksling til McGill University er både spennende og utfordrende. Spennende fordi du har et hav av faglige muligheter. Høsten 2011 tok jeg fag i utviklingssosiologi, indianerhistorie, amerikansk historie, sosialpsykologi og Citizen Media. Med andre ord en god spredning av fag som alle holdt en meget god standard.

Utveksling til McGill var også utfordrende fordi det innebar et hav av skolearbeid. Med fem fag som alle var mer omfattende enn et vanlig 10-poengsfag på Blindern blir det mye lesing. Veldig mye lesing. Heldigvis var vi en liten gjeng med utvekslingsstudenter som kapret lesesalplasser i en litt avsidesliggende bygning på campus (For den interesserte leser: Ferrier Building), noe som gjorde at vi fikk et sterkt samhold oss imellom.

Utveksling til McGill var også utfordrende fordi det innebar et hav av skolearbeid.

Morten Sars

Den store lesemengden lagde et dilemma som det var vanskelig å finne en løsning på: å dra på utveksling på bachelornivå rommer gjerne et imperativ om å oppleve og oppdage, samtidig som at man bør få gode karakterer. Selv om jeg dro på turer til både Ottawa og New York under oppholdet ser jeg i etterkant at jeg fokuserte litt for mye på karakterer og litt for lite på opplevelse og oppdagelse.

Både byen og universitetet tilbyr imidlertid vidstrakte muligheter for opplevelser, erfaringer og ikke minst oppdagelser. Et av mine sterkeste minner fra tiden på McGill var da vi snek oss opp på taket av realfagsbiblioteket med et par sixpacks og pratet til langt på natt. Den følelsen av ubetinget frihet sitter fortsatt i meg, tre år etter.

Det er tross alt en god grunn til at mange velger å studere utenfor Norge, og for meg var det veldig viktig å få oppleve kulturen, utvikle meg i engelsk og henge med mennesker fra andre land med andre kulturelle bakgrunner. Dette tilbyr McGill i aller høyeste grad. Når alt kommer til alt anbefaler jeg derfor alle på det sterkeste å søke seg til McGill. Det faglige utbyttet er enormt, det sosiale utbyttet er uvurderlig og Montreal er uten tvil en av de beste byene jeg har vært i.

For meg var det veldig viktig å få oppleve kulturen, utvikle meg i engelsk og henge med mennesker fra andre land med andre kulturelle bakgrunner.

Morten Sars

Mine tips til utveksling i McGill:

1) Reis og opplev! Selv om det er MYE skole på McGill har man alltid tid til å reise.

2) Bruk byen og nærområdet, og da spesielt Mount Royal

3) Kan du litt fransk eller har ambisjoner om å lære deg det? Ikke få for store forhåpninger. Utvekslingsstudentene du henger med snakker engelsk, språket på skolen er engelsk, og fransken de snakker i Montreal er «qubequa» og umulig å forstå.

4) Dra på hjemmekamp med Montreal Canadiens. Billettene blir revet bort straks de slippes, så her bør man være tidlig ute

5) Sonder boligleiemarkedet før du drar avgårde. Vi bodde på hostell de første fire nettene og var skremmende nære å flytte på gata, siden det tok lang tid å sette seg inn i leiemarkedet og det var ikke bare oss som var på utkikk.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk