Den sosiologiske offentlighet

Ett år etter masteroppgaven

Finnes det et liv etter masteroppgaven? Jeg har spurt medstudenter fra masterkullet hvordan året etter innleveringen har vært.
Tekst: Inga Sæther

Jeg ser snart lyset i enden av en lang fødselspermisjon og planlegger å levere masteroppgaven til jul. Hva som kommer etter den tid er et åpent spørsmål. Det avhenger helt av hvilke sjanser og muligheter som byr seg (eller som jeg skaper selv) på jobbfronten. Og det er nok ikke helt uvanlig i min situasjon – jeg mener å huske at de færreste jeg studerte sammen med hadde planene klare for livet etter endt utdanning. Det slår meg at hvis man vil vite hva sosiologer gjør i arbeidslivet, er det nok mer fruktbart å spørre en ferdig utdannet hva han eller hun har gjort det siste året, enn en avgangsstudent om hva vedkommende planlegger å ta seg til.

Som sagt, så gjort! Et år har nå gått siden mine medstudenter fra kull 12 på Dragvoll (NTNU) sendte masteroppgavene sine til trykk, ryddet lesesalplassene sine og gikk ut i verden som frie mennesker. Hva har de brukt dette året til, lurer du kanskje på. Har de fått drømmejobben eller i det minste en slags jobb? Har de reist? Flyttet? Tatt et friår?

Her er svarene mine medstudenter ga meg:

Skjermbilde 2015-06-10 kl. 15.08.40

Petter Hoel Holt (28). Leverte for ett år siden oppgaven “Fremveksten av private helsetjenester i den norske velferdsstaten”.

Etter masteroppgaven var levert begynte jeg å jobbe hundre prosent i jobben jeg hadde ved siden av studiene, som servicearbeider i Lefdal elektromarked. Den var ikke relevant i forhold til utdanningen, så jeg fortsatte å søke andre jobber. Å skrive søknader og registrere seg i alle de forskjellige databasene var en langdryg prosess. Heldigvis måtte det ikke mange intervjuer til før jeg fikk meg jobb.

Nå jobber jeg som veileder i NAV. Der jobber jeg med å avklare, veilede og følge opp ulike brukergrupper som har behov for bistand for å beholde, skaffe seg arbeid eller komme i aktivitet. Det er veldig spennende å jobbe i NAV. Det er mye å lære og utfordrende oppgaver. I tillegg er det svært motiverende å jobbe med andre mennesker.

Akkurat nå trives jeg svært godt med hverdagen, den er full av spennende utfordringer og motiverende arbeid. Det har ikke vært mye tid til å planlegge fremtiden, rett og slett.

Heldigvis måtte det ikke mange intervjuer til før jeg fikk meg jobb.

Petter Hoel Holt

Anders Hellestveit (27). Leverte i fjor oppgaven “Economy as religion”.

Sidan eg leverte master har eg flytta til Oslo og fått jobb i Skatteetaten. Der har eg jobba sidan oktober i eit vikariat gjennom Manpower. Eg har sendt over 80 søknadar det siste året (og vore innkalla til tre intervju).

No når vikariatet snart er over, byrjar det å hasta, så eg intensiverer jobbsøkinga. Jobben min har mykje daudtid, så for min del er det omtrent som å få betalt for å skriva jobbsøknadar. Eg har vore på jobbintervju nyleg og venter på svar. I tillegg venter eg på svar angåande å skriva om masteroppgåva mi til ein rapport for ein tenketank.

Når eg får meg ny jobb håper eg at det skal vera noko meir spennande og utfordrande, gjerne innanfor klima og/eller landbrukspolitikk. Sjølv om høgare utdanning er eit krav på arbeidsplassen min, føler eg ikkje at det er naudsynt, eller at utdanninga mi er relevant for arbeidet eg gjer. Det håper eg skal endra seg med neste jobb.

 

Skjermbilde 2015-06-10 kl. 15.08.54

Ting ser betraktelig lysare ut på jobbfronten!

Anders Hellestveit

Jeg ba Anders om å holde meg oppdatert på jobbsøkerfronten, og fikk denne glade tilbakemeldingen noen uker etter vår forrige prat:

Har fått meg jobb i Landbruksdirektoratet, vikariat i eitt år, som startar i august. I tillegg skal eg på andregongs intervju hjå Norsk landbrukssamvirke for ein traineestilling som går over to år i fire ulike landbruksorganisasjonar. Begge delar er langt meir relevant for utdanninga mi, og innanfor mitt interessefelt. Ting ser betraktelig lysare ut på jobbfronten!

 

Skjermbilde 2015-06-10 kl. 15.09.10

Svanhild P. Landvik (27). Lektor i samfunnsfag med masteroppgave i sosiologi. Leverte i fjor oppgaven «Fordi jeg er den jeg er, så er det klart at jeg gjør dette.” Et religionssosiologisk studie om healere og deres åndelige identitet.

Det siste året har jeg jobbet på Byåsen videregående som lektor, på Carlings, og i Human-Etisk Forbund. I tillegg er jeg DJ og produserer musikk på fritiden.

I nær fremtid skal jeg forhåpentligvis reise litt mer og muligens flytte et halvt år ut av landet.

 

Det siste året har jeg jobbet på Byåsen videregående som lektor, på Carlings, og i Human-Etisk Forbund.

Svanhild P. Landvik

Elise Farstad Djupedal (27). Lektor i samfunnsfag med masteroppgave i sosiologi.

Leverte i fjor masteroppgave med tittelen “Når alle skal utdannes til et kunnskapssamfunn: En institusjonell etnografi av yrkesfagelevers erfaringer fra videregående opplæring.”

Det siste året har jeg studert nok et år med sosiologi på University of California, Berkeley. I tillegg har jeg beholdt jobben min som sesongarbeider for Olavsfestdagene, jobbet med å publisere masteroppgaven min for Manifest (stay tuned!) og redigert og skrevet Internasjonal studentfestival i Trondheim (ISFiT) sin jubileumsbok «Det umulige tar bare litt lengre tid».

Akkurat nå søker jeg jobber i Norge og med dobbelkompetansen lektor og sosiolog har jeg ennå ikke avgrenset søket noe særlig. Det vil si at alt mellom ungdomsskolelærer og stipendiat i pedagogikk eller sosiologi står på blokka.

For fremtiden gleder jeg meg til den dagen jeg aldri skal slutte å være killjoy på fest med temaene nyliberalisme, skole og ulikhet.

Skjermbilde 2015-06-10 kl. 15.09.19

I tillegg har jeg beholdt jobben min som sesongarbeider for Olavsfestdagene, jobbet med å publisere masteroppgaven min for Manifest (stay tuned!) og redigert og skrevet Internasjonal studentfestival i Trondheim (ISFiT) sin jubileumsbok «Det umulige tar bare litt lengre tid».

Elise Farstad Djupedal

Om Inga:

Inga Sæther er 33 år gammel og kommer fra Hitra. For øyeblikket i mammaperm fra masterstudiet i sosiologi ved NTNU, men tar fatt på siste del av oppgaveskrivingen igjen så snart barnehagene åpner til høsten.

Hun skrev bacheloroppgave om språk og integrering blant østeuropeiske arbeidsinnvandrere, og tar for seg livs- og arbeidsvilkår hos den samme gruppen i masteroppgaven. Inga er også styremedlem i Trøndersosiologene.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk