Sosiologisk løpeprat

Hvorfor løper vi, hvem er egentlig disse løperne, og (hvorfor) er det egentlig så viktig å snakke om løping?

Plakat for arrangementet Sosiologisk løpeprat 11 april på Cafe Opera i Bergen

TID: 11.4 kl.19.00

STED: Café Opera

Facebook-arrangement

I slutten av april vil nærere 10.000 løpere delta i Bergen City Marathon. Både nasjonalt og internasjonalt øker antall løp og maratondeltagere, og i 2018 deltok godt over 200.000 på de 100 største løpene i Norge.

Idrettssosiolog Arve Hjelseth og forfatter/skribent/sosiolog Andreas Hompland vil samtale om løping, livet og samfunnet.

Arve Hjelseth er førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU, avsluttet sin egen løpekarriere før han hadde fylt 20 år, og er i dag mest opptatt av å sette et kritisk blikk på kultureliten sin treningsfanatisme: «Naturligvis har det alltid eksistert en og annen forfatter eller skribent som har vært opptatt av trening. Det nye ligger i at skiløping, løping eller sykling kan konverteres til symbolsk kapital, eller til prestisje og anerkjennelse, også i intelligentsiaen» (fra teksten «Trening, knefall og forfall» i Samtiden).

Andreas Hompland løper i en alder av 72 år rundt 200 km i måneden, har fast spalte i «Runner´s World», er fartsholder på Oslo Maraton og beskriver sitt forhold til løping slik: «Eg medgir at eg er avhengig. Eg veit ikkje når det bikka. Eg innrømmer at eg ikkje klarer meg utan. Eg vedgår at eg ikkje kan la vera. Eg aksepterer at eg må leva med det. Eg er glad for at det er slik» (fra boka «Livsløp. Ei bok om å springa, og alt det kan føra med seg»).

Arrangementet vil innledes med en kjapp presentasjon av løpefakta: hva vet vi om løping som fenomen og hvem som løper? Andreas og Arve tar samtalen videre, og vil diskutere hvorfor løping er (sosiologisk) interessant: Hva er det vi snakker om når vi snakker om løping, og hvordan kan vi se løping i sammenheng med sosiologiske tematikker som klassebakgrunn, kjønn, status, kultur og identitet? Leder for NSF Vestlandet, Lisa Sølvberg, styrer samtalen.

Samtalen arrangeres av Norsk Sosiologforening avdeling Vestlandet. Arrangementet finner sted i 2. etasje på Café Opera, og er gratis og åpent for alle.