Arnfinn H. Midtbøen går i artikkelen «Etnisk diskriminering i arbeidsmarkedet» gjennom nyere forskning på diskriminering av etniske minoriteter.
Tre typer forklaringer
Utfordringer knyttet til å måle diskriminering har lenge ført til at diskusjonen hovedsakelig har begrenset seg til uenighet om hvorvidt etnisk diskriminering faktisk foregår, og i liten grad om hva som skaper diskriminering og hvordan vi kan få bukt med den.
Studier av diskriminering i Norge har vist at innvandrere har problemer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet, jobber mer deltid, er oftere overkvalifiserte og har dårligere lønnsutvikling enn majoritetsbefolkningen. Diskrimineringen består hovedsakelig i å få tilgang til arbeidsmarkedet, og har hovedsakelig tre ulike typer forklaringer.
Individforklaringer handler om den enkelte arbeidsgivers valg. Organisasjonsforklaringer sier noe om kultur og prosedyrer som fører til diskriminering i den enkelte organisasjonen. Strukturelle forklaringer handler om lover og regler.
(…) etnisk diskriminering utgjør et betydelig hinder for etniske minoriteters tilgang til det norske arbeidsmarkedet
Et hovedpoeng i artikkelen er at vi må bevege oss vekk fra å diskutere hvorvidt diskriminering skjer, til hva vi kan gjøre for å forhindre det. Midtbøen hevder mer forskning er svaret: mer forskning på etterkommergenerasjonen, tverrfaglighet, sammenligning mellom land og mer eksperimentelle studier er veien å gå.
Artikkelen avsluttes med en oppfordring til våre politikere om å erkjenne at etnisk diskriminering står i veien for vellykket integrering.
Les hele artikkelen: «Etnisk diskriminering i arbeidsmarkedet» av Arnfinn H. Midtbøen (Institutt for samfunnsforskning) i Tidsskrift for samfunnsforskning 1/2015.