Den sosiologiske offentlighet

– Sosiologene har lenge vært bakpå

Men nå skal vi få mer av den norske sosiologien på nett, sier lederen av Norsk Sosiologforening.

– Det er ikke lenger på papir, men rett og slett på nett at man kommuniserer med folk nå. Her har sosiologene lenge vært litt bakpå, sier Inger Marie Hagen, leder i Norsk Sosiologforening.

Det etterslepet skal hun, og resten av foreningen gjøre noe med, når foreningen i dag lanserer den nye nettportalen sosiologen.no. I tillegg til å være en informasjonsportal for foreningens medlemmer, skal siden være en arena der alle sosiologer og samfunnsinteresserte kan gå inn og holde seg oppdatert.

Litt av alt

– Vi vil ha mer sosiologi – norsk sosiologi – på nettet. Sosiologen.no skal være et sted der man kan gå inn for å finne ut hva som skjer, og hva folk mener. Kjeder du deg: les litt. Leter du etter noe: søk etter det på nett. Lurer du på når det arrangementet skal foregå: sjekk det opp i kalenderen, forklarer Hagen.

Hun forteller at foreningen har mange planer for hvordan nettsiden kan utvikle seg framover. Alt som nå finnes i papir-form kan i prinsippet være på nett, på samme måte som all informasjon om norsk sosiologi med fordel kan være samlet på en nettside, sier Sosiologforeningslederen.

Vi vil ha mer sosiologi – norsk sosiologi – på nettet. Sosiologen.no skal være et sted der man kan gå inn for å finne ut hva som skjer, og hva folk mener.

Mot «open access»

Det gjelder også tidsskrifter, og da spesielt Sosiologisk Tidsskrift, som eies av Norsk Sosiologforening og sosiologiinstituttene. For tiden diskuteres det hva som bør skje med tidsskriftet framover, ettersom Norsk Forskningsråd snart iverksetter omlegging av pengestøtten til samfunnsvitenskapelige tidsskrifter. Framover kreves det at tidskriftene publiserer gjennom såkalt «open access gullstandard» – åpen og gratis publisering.

En mulighet er å bruke den nye nettsiden til å publisere Sosiologisk Tidsskrift digitalt.

– På sikt håper vi å legge inn flere tidsskrifter, og annen info bak et medlemsnummersystem, sier Hagen, og legger til:

– Litt eksklusive må vi være.

Med jevne mellomrom kommer medlemmene også til å få nyhetsbrev på e-post med informasjon om aktuelle arrangementer, eller lenker til spesielt gode eller interessante artikler. Selve nettsiden kommer til å bli oppdatert jevnlig, og bestå av en blanding av sosiologifaglige eller studentrelevante innlegg, nyttig informasjon, samt dagsaktuelle debattinnlegg, portretter og omtaler – som vil være av interesse for flere enn sosiologer.

Åpen for alle

Selve redaksjonen til sosiologen.no er satt sammen av både sosiologer og sosiologistudenter rundt om i landet, med ulike ansvarsområder.

En av dem er Mathilde Aarvold Bakke. Hun er enkeltemnestudent ved Universitetet i Oslo (UiO) med en fersk bachelorgrad i sosiologi, og har ansvaret for studentbloggene på siden.

For Bakke er nettsiden en måte å vise fram hvem hun er, og hva hun driver med.

– Å bidra som studentblogger og bloggkoordinator er utrolig gøy, samtidig som det gir kunnskap og ferdigheter som er relevant i arbeidslivet. Ikke bare det å skrive, men også å samarbeide, koordinere og gi tilbakemelding på andres arbeid, sier UiO-studenten.

Hun understreker at det bare er å ta kontakt om man ønsker å bidra, uansett hvilket område man ønsker å bidra på. Nettsiden skal være en arena både for og av hele det norske sosiologimiljøet, sier hun.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk