TEKST OG FOTO: Silje Kathrine Høyland
Studenter bor sjelden alene. De finnes i alle terreng, og kan ofte trekke til andre land i flere måneder før de returnerer til studiestedet. De spiser billig, enkel mat og oppholder seg ofte på steder hvor det finnes øl. En student må ofte gjennomgå mange tilpasninger, og kan anses som et svært fleksibelt menneske.
Å være student handler om så mye mer enn å bare studere. Å være student er en livsstil.
UNIVERSITETSHUMOR: Refleksjoner i speilet.
Når jeg skal ønske en ny person velkommen til denne perioden av livet, er det flere råd jeg ønsker å dele. Noen råd er direkte knyttet til studering, som for eksempel å finne seg en gjeng med personer som er like lost som en selv og kalle dette for en kollokviegruppe. Det kan være godt å ha noen å løse oppgaver med, diskutere med og rive seg i håret sammen med. Etter min erfaring tilsvarer flere hukommelser en større dekningsgrad av pensum.
Andre råd jeg ønsker å gi er tilknyttet livsstilen. Pitabrød gjør seg for eksempel veldig godt som pizzabunn. Uansett hvor nyttige disse rådene kan være, så er det én ting som jeg alltid sier til personer som har tenkt å bli studenter: Engasjer deg! Ved å gi mer av deg selv, så får du så uforskammet mye tilbake.
STUDENTLIVET: Mer enn bare å sitte på lesesalen.
Å være student handler om så mye mer enn å bare studere.
Før jeg ble student var verv noe frisøren sa jeg hadde når jeg forklarte at håret nektet å ligge på en viss måte. I etterkant har jeg lært at verv også kan være noe helt annet.
Gjennom mine år som student har jeg hatt fire forskjellige verv, og selv om det kan kreve litt ekstra arbeid, så har det virkelig vært en investering. Som mennesket selv er mine interesser allsidige og mangfoldige. Jeg liker politikk, utdanning og øl. Mitt engasjement startet i Studentparlamentet og har ført meg til leder av skjenkegruppen ved Det Akademiske Kvarter. Kronologisk har jeg vært listerepresentant i Studentparlamentet, styremedlem i et politisk ungdomsparti, leder av en bar og nå avdelingsleder ved Kvarteret. De to sistnevnte har gitt meg mitt andre hjem, og et sted å være når jeg vil unngå pensumbøkene. Jeg anbefaler alle å gjøre det samme; #RingKhiem #blifrivillig.
Før jeg ble student var verv noe frisøren sa jeg hadde når jeg forklarte at håret nektet å ligge på en viss måte.
For å belyse begrepet om verv, og ikke i den forstand min frisør bruker det, så gir det en muligheten til å tilegne seg fantastisk erfaring før en skal ut i arbeidslivet. Et verv kan både vært et artig tidsfordriv og polering av CV-en. Et verv gir en muligheten til å lande på det grønne feltet i stigespillet og hevde seg i konkurransen. Det skal bemerkes at sosiologi er en samfunnsvitenskap, og hvilken bedre måte finnes det å lære om samfunnet enn å engasjere seg i det? Det finnes en rekke sosiologiske begreper en både kan lære om og utnytte: mobilitet, sosialt nettverk og sosiale prosesser for å nevne noen. Frivillig engasjement gir en muligheten til å bevege seg i samfunnet på en annen måte enn utdanning. Det kan skape relasjoner og nettverk som en kan dra fordeler av senere. Det er en måte å få innblikk i sosiale prosesser og gi erfaring på ulike samfunnsområder. Uansett om en velger å starte en kollokviegruppe, lage pitapizza eller ta et verv, så ta med i vurderingen at studenttilværelsen ikke eksisterer i et vakuum. Å være student er en livsstil.
Om Silje:
Opprinnelig østlending, men trives over middels godt i Bergen. Har fullført bachelorgrad i sosiologi ved UiB og går nå første året på masterprogrammet.