TEKST OG FOTO: Mathilde Aarvold Bakke
Det er januar og mange av dere skal snart i gang med å skrive bacheloroppgave. Å skrive bacheloroppgave er utrolig spennende, men krever en del arbeid. Folk er forskjellige. Vi lærer ting på ulike måter, vi skriver i ulikt tempo og på ulike steder. Å høre hvordan andre jobbet med oppgaven kan likevel være nyttig. Her er mine erfaringer og tips:
Velg et tema du er interessert i. Det er ikke slik at noen temaer, metoder eller teorier gir bedre karakterer enn andre. Å velge et tema man faktisk er interessert i gjør arbeidet med oppgaven mye morsommere og gjør det lettere å holde på motivasjonen ut mai. Å jobbe med oppgave skal være gøy! Jeg skrev bacheloroppgave om selfies. Oppgaven min kan dere lese om HER.
SELFIE: Obligatorisk selfie under arbeidet med BA-oppgaven. Katten slapp heller ikke unna.
Sett opp en plan for semesteret. Når man begynner å jobbe med oppgaven i januar virker mai og innleveringsfristen ufattelig langt unna. Sett opp en plan for når du skal være ferdig med å lese litteratur, datainnsamling, førsteutkast osv. Slik unngår du stress og en reality check i slutten av april.
Sett av faste tider til oppgaveskriving. Har du en dag fri hver uke? Sett av noen timer denne dagen til oppgaveskriving. Det gjør det lettere å få skrevet noe hver uke.
Unngå skippertak. Jobb jevnt med oppgaven hele semesteret. Det betyr ikke at du må sitte på lesesalen i mange timer hver dag, men ting tar tid og så lenge man gjør noe hver dag (lager en forside, transkriberer et intervju eller skiver et avsnitt), slipper man skippertak og full panikk i slutten av mai. Jeg jobbet jevnt med min og var faktisk ferdig en uke før innleveringsfristen.
Bank på dører! Det sitter utrolig mange flinke folk på huset, som blir kjempeglade for besøk i treffetiden og som gjerne gir veiledning og diskuterer teori. Jeg endte opp med å bruke en annen veileder enn seminarlederen min, siden han kunne masse om teoriene jeg skulle bruke. Fikk også mange nyttige tips av forskjellige seminarledere og forelesere i pausene.
PÅ LESESALEN: Tilbragte mange timer foran denne i løpet av semesteret.
Snakk om oppgaven din! Vis interesse for det du driver med og andre vil også bli interessert. Forskningsformidling er noe man ikke snakker mye om på bachelornivå, men det betyr ikke at det ikke er viktig. Jeg brukte masse tid på dette (aktiv selvskryt på Twitter og Facebook, that is) og fikk mange tilbakemeldinger underveis, både gjennom diskusjoner på sosiale medier og ved å få tilsendt artikler fra forskere fra hele verden som forsket på selfies. Disse var gull verdt i arbeidet med oppgaven!
Hjelp hverandre. Snakk med medstudenter om oppgaven din, diskuter teorier, gi hverandre oppmuntring og les igjennom hverandres oppgaver. Selv om man ikke vet alt om alle teoriene eller metodene som blir brukt, kan man alltids bidra med å fjerne skrive- og grammatikkfeil og det er ikke så dumt det heller.
Ta pauser fra oppgaven. Å ta noen dager pause fra oppgaven for å få ting litt på avstand kan være veldig lurt noen ganger.
THE MEANINGS OF SOCIAL LIFE: Byttet ut påskekrimmen dette semesteret.
En bacheloroppgave er det man gjør den til! Siden det ikke er noen som henger over deg hver eneste dag og tvinger deg til å jobbe, er det sikkert mulig å slippe unna med minimalt med jobbing. Min erfaring er at jo mer du jobber med oppgaven, jo mer får du ut av den. Jeg jobbet mye med min og lærte utrolig mye, både faglig og om meg selv og mine arbeidsvaner. Oppgaven har åpnet for muligheter jeg ikke ville hatt ellers, som deltakelse i et forskningsprosjekt jeg driver med nå. Dette er også viktig for å ende opp med en oppgave man er fornøyd med og kan være stolt av. For meg var det viktig å vite at uavhengig av hvilken karakter jeg endte opp med til slutt, så hadde jeg i hvertfall gjort mitt beste. Når det er sagt, så gikk det bra med de som faktisk jobbet med oppgavene sine.
Kos deg med å skrive oppgave! Å skrive bacheloroppgave er og burde være utrolig spennende og du får virkelig brukt alt det du har lært i løpet av studiet.
Og til slutt, til alle dere som skal i gang med å skrive bacheloroppgave: Lykke til!
Om Mathilde:
Mathilde Aarvold Bakke (23) har en bachelorgrad i sosiologi fra Universitetet i Oslo og er for øyeblikket enkeltemnestudent.
Hun har en forkjærlighet for sosiale medier, selfies og kultursosiologi. Mathilde er også leder av PR-gruppen til Eilert, arrangementsforeningen på sosiologi ved UiO.