Søk
Close this search box.

Den sosiologiske offentlighet

Et storskala nettverk for norske mikrososiologer

Nyopprettede Norsk mikrososiologisk nettverk ønsker å være et bindeledd mellom geografisk spredte mikrososiologer i Norge.

I august i år avholdt Norsk mikrososiologisk nettverk sitt første møte på Soria Moria i Oslo. Nettverket ble startet på initiativ fra Lars E. F. Johannessen, ved Senter for Profesjonsforskning, etter at han høsten 2023 fikk tildelt midler forbeholdt nettverksbygging.

– Noe av utgangspunktet for dette nettverket er at det er mange forskere, geografisk spredt på ulike universiteter og institutter, som holder på med mikrososiologisk forskning, men som mangler en felles møteplass og identitet som mikrososiologer.

Noe av grunnen til den manglende felles identiteten kan være at det er utfordrende å gi en enkel definisjon av hva mikrososiologi egentlig er. Ofte forklares det ut fra hvilke tradisjoner den skal sees i sammenheng med, og ut fra hva det ikke er.

I nettverket tenker vi hovedsakelig på «mikrososiologi» som en sekkebetegnelse for det som faller inn under litt mer spesifikke merkelapper, for eksempel symbolsk interaksjonisme, etnometodologi, sosial fenomenologi og konversasjonsanalyse. Felles for disse tradisjonene er at de studerer hverdagslig samhandling, og har en interesse for hvordan denne samhandlingen skaper større sosiale strukturer. I tillegg har de en orientering mot hvordan større sosiale strukturer alltid må kunne forstås i lys av mikrosamhandling, forteller Johannessen.

I tillegg til å styrke mikrososiologien i Norge, har nettverket som ambisjon å fungere som en bro til forskningsmiljøer i utlandet.

 

Norsk mikrososiologisk nettverk
Et nettverk for mikrososiologier i Norge, stiftet av Lars E. F. Johannessen i 2024
Bli med på nettverkets epostliste? Send en epost til larsem(a)oslomet.no

På møtet i august hadde de invitert Randall Collins som æresgjest. Johannessen forteller at Collins var en ivrig deltaker på workshopen deres, før han holdt en keynote-forelesning på OsloMet som senere ble lagt ut på YouTube.

– I tillegg til Collins er det mange store mikrososiologiske navn det kan være aktuelt å invitere. Vi ønsker også å etter hvert arrangere noe litt større som er internasjonalt orientert. I utlandet er organisasjoner som the Society for the Study of Symbolic Interaction (SSSI) og europeiske EU Society for the Study of Symbolic Interation (EUSSSI) allerede godt etablert. Kanskje kan man være vertskap for EUSSSIs konferanse i 2026?

Ønsker seg flere stipendiater

På samlingen var det deltakere fra universitetene i Oslo, Stavanger, Agder, Trondheim og Oslomet. Tematisk var det stor variasjon i arbeidene som ble presentert, som dreide seg om alt fra ritualanalyse av sosiologifestivalen i Trondheim, til analyser av fellesskapet som oppstår mellom publikum på skiksytterstevner og samhold og tilhørighet innad i forskergrupper.  

Nettverket ble enige om å arrangere en tilsvarende samling i 2025. Da ønsker Johannessen seg flere stipendiater som deltakere. Han mener at teorifellesskapet og sosialiseringen, i tillegg til konkrete tips og triks, er noe stipendiater vil dra særlig nytte av. 

– På workshopen noterte jeg meg flere sider med litteraturtips. I tillegg er det gunstig å delta for å lære seg å tenke mikrososiologisk. Man sitter jo sammen med mennesker som har utrolig mye erfaring med å tenke på denne måten, noe stipendiater kanskje vil få litt ekstra ut av, i og med at de er ferske. 

Randall Collins under keynote-forelesningen "Conversational Sampling and Micro-observations in Public Places" på Oslomet.

Johannessen forteller videre at det var påfallende hvordan deltakerne ikke hadde vært samlet i samme rom før, og at til tross for at forskningen de presenterte substansielt var veldig ulik, delte alle felles teoretiske interesser. Nettverkets målsetting er derfor heller ikke beskjeden. 

– Målet er å styrke norsk mikrososiologisk forskning. Kanskje kan vi på sikt også utvikle en egen norsk mikrososiologisk tradisjon.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk