Tekst og foto: Silje Kathrine Høyland
Semesterstart er en sentral begivenhet i alle studenters hverdag. Sommeren er dessverre over for denne gang, men universitetet venter oss og ønsker oss velkomne med åpne armer. Om du starter semesteret for første gang, vit at vi alle har vært der.
Natalie Kristiansen, tidligere sosiologistudent ved Universitetet i Oslo, forteller hvordan hun opplevde det for første gang i sitt innlegg «Det nærmer seg studiestart». Siden jeg selv har taklet semesterstart åtte ganger (om vi teller med semesterstart etter juleferien) er det noen tips jeg ønsker å dele.
STUDENTBYEN BERGEN: Bergen er en flott studentby med mye å tilby. Bli kjent med byen din!
Semesterstart er en sentral begivenhet i alle studenters hverdag.
Les pensumlisten på forhånd. Helst før første forelesning/orienteringsmøte. På den måten kan du hyperventilere i trygge omgivelser. Pensumlister gir ikke alltid det beste førsteinntrykket, men ting blir ofte bedre etter hvert som dere blir kjent. Semesterstart handler mye om å bli kjent, og det gjelder også med pensumlisten. Følelsen av å være forberedt vil være en bedre følelse å sitte med på forelesning enn panikk. På den måten vil du også bli mer mottakelig for det foreleseren sier, og det som blir sagt kan i større grad hjelpe deg med å takle pensum.
Kjøp bøker tidlig, enten du ønsker dem nye eller brukt. Det finnes en rekke Facebook-sider og nettsider som er dedikert til å selge brukte bøker, men det gjelder å være tidlig ute. Hvis du velger å kjøpe brukte bøker kan det også være en idé å spørre den tidligere eieren om hvordan de synes faget var, hvilke av bøkene som var mest nyttig og andre tips de måtte ha. Jeg har aldri skjønt hvorfor man alltid skal finne opp hjulet på nytt, og syns heller at andres erfaringer kan være gull verdt. Hvis du velge å kjøpe bøkene dine nye kan du like gjerne dra på storhandel den dagen pensumlisten blir publisert. Jeg har lært, på den harde måten, at bokhandleren ofte er usikker på hvor mange som tar emnet og unnlater å bestille inn mengder av eksemplarer. Forrige semester dro jeg på pensumjakt rett etter første møte, og kom hjem med to av fem bøker. De hadde rett og slett undervurdert hvor mange som kom til å melde seg opp til emnene. I flere uker, mens jeg ventet på at de skulle få inn resten av bøkene, måtte jeg tigge medstudenter om å låne deres bøker når de ikke selv brukte dem. Du kan trygt si at jeg opplevde dette som ganske flaut og svært upraktisk.
Finn din nærmeste kaffekilde. Ettersom jeg jobber frivillig ved Studentkulturhuset i byen, kan jeg utnytte meg av små goder som gratis kaffe. Kaffe er min livslinje i hverdagen. Jeg kan innrømme at jeg nok har drukket min egen vekt, pluss alle pensumbøkene mine, i kaffe og så litt til. En god kaffekilde ligger i nærhet av alle forelesningssalene du skal oppholde deg i, er åpen like tidlig som du er oppe, har rask service og selvfølgelig masse kaffe. Kaffe gir deg et påskudd til å stå opp litt ekstra tidlig før forelesning. Kaffepauser kan også være et fint avbrekk i den intense leseøkten: Kom deg ut av lesesalen, trekk litt frisk luft og fyll på med litt energi. I tillegg kan kaffe være sosialt: Inviter medstudentene med på en kopp kaffe. Det er alltid greit å ha ting man kan røre i, holde i og drikke om situasjonene skulle bli ubekvem. Og hvis det blir for ille, så kan du alltids bruke pensumlisten som unnskyldning for at du må komme deg tilbake til lesesalen.
LES PENSUM: Noen ganger er det fint med litt selskap når man skal arbeide.
Les pensumlisten på forhånd. Helst før første forelesning/orienteringsmøte. På den måten kan du hyperventilere i trygge omgivelser.
Sett deg inn i arbeidskrav og tidsfrister. Det er lett å tenke at den grufulle semesteroppgaven ligger langt inn i fremtiden, men akk… Så fort tiden går. De tidsfristene som er satt er det bare å akseptere og ta inn over seg med en gang. Følger du ikke fristene får du ikke lov å gå opp til eksamen. Det kan være lurt å tidlig se på hva som kreves av deg og hva det er ment at du skal sitte igjen med når du er ferdig. Hvis du setter deg inn i arbeidskravene kan du lese mer strategisk. Det er ikke alle sidene av pensum som er like viktige og noen ting legges det større vekt på enn andre. Det betyr ikke at du ikke bør lese hele pensum, men det er et råd om å være fokusert i lesingen og tenke litt selv. På den måten kan du få et mer selvstendig forhold til pensum. Gode vurderingsevner og stor grad av selvstendighet er grunnlaget for toppkarakterene.
Finn et sted hvor du liker å jobbe. Det kan være på lesesalen, biblioteket, i parken eller på en kafé. Det er viktig å finne et sted hvor du føler deg komfortabel, hvor du kan finne arbeidsroen. Selv fant jeg ut at lesesalen og biblioteket ble for stille for min del, jeg følte at jeg ikke kunne bevege meg og jeg klarte ikke å slappe av. Min løsning ble å sette meg på studentkafé. På den måten hadde jeg også kaffe og mat innen rekkevidde. Det viktigste er at man finner et sted hvor man trives. Hvis det er et sted du ønsker å oppholde deg er det større sannsynlighet for at du kommer tilbake.
Oppdag studentkulturen, enten du ønsker å delta på arrangementer eller du ønsker å engasjere deg. Selv trives jeg veldig godt med å være engasjert student, og føler at jeg får ekstra mye ut av studentlivet. Jeg får erfaring med å jobbe med kultur og organisasjonsarbeid, bruker mye av tiden min i kjernen av studentkulturen, blir kjent med studenter fra alle utdanningsinstitusjonene og lærer om samfunnet. Engasjementet endte til slutt opp med å bidra til utdanningen min og ble temaet for bacheloroppgaven min. Studentkulturhuset i Bergen ble mitt casestudie og jeg undersøkte hvorfor studenter valgte å engasjere seg. Hvis du er nysgjerrig kan du lese mer om hvorfor vi jobber frivillig her. I begynnelsen av semesteret er som regel alle studentorganisasjonene veldig ivrige på rekrutteringen. I Bergen har vi noe som heter Studenttorget, hvor organisasjonene og gruppene setter opp boder i Studentsenteret og gir informasjon om hva de driver med. Her vil du få muligheten til å bli kjent med organisasjonene og oppdage hva studentkulturen i Bergen har å by på.
Selv om jeg har gjort dette åtte ganger før, kjenner jeg fortsatt at det kribler litt i magen før denne niende gangen. Uansett hvor mange semestre man har studert før, så er det alltid noe som er nytt hver eneste gang. For meg handler dette semesteret om å bli kjent med rollen som selvstendig masterstudent. Man kan aldri være hundre prosent sikker på hva man begir seg ut på, så det beste tipset for semesterstart er å prøve å være så godt forberedt som mulig. En god start på semesteret får du ved å bli kjent med pensum, medstudenter og kulturen som omgir deg. Lykke til!
Om Silje:
Silje Kathrine Høyland (23) er masterstudent i sosiologi ved Universitetet i Bergen. Opprinnelig er hun østlending, men trives over middels godt i Bergen.
Ved siden av studiene jobber hun som seminarleder og engasjerer seg som frivillig ved Studentkulturhuset i Bergen.