TEKST OG FOTO: Ingrid Walstad Larsen
Da jeg gikk på bachelor i sosiologi søkte jeg på utveksling til University of California, Berkeley. Det må jo finnes mer der ute enn NTNU-kantina, tenkte jeg, og vips satt jeg på fly til San Francisco. Og det skal sies: Ung trønder i stort utland var til tider utfordrende. Derfor har jeg nå utarbeidet en utvekslingsguide med seks tips som kan hjelpe andre i prosessen «bli utvekslingsstudent».
Tips én: SØK!
Som norsk utvekslingsstudent i USA har man en del fordeler. Dette speiles i hvordan de ulike utdanningssystemene fungerer. Inngangsbilletten til Berkeley for en amerikansk student er drømmekarakterer, ressurssterke foreldre eller få tildelt superstipend fordi man er den nye Bjørn Dæhlie. Hvordan en norsk student kommer seg inn på Berkeley? Sende inn forespørsel om at en har litt lyst til å gå der. Moralen er grei: grip muligheten!
Som norsk utvekslingsstudent i USA har man en del fordeler
Tips to: Bruk craigslist.com
Når en har fått kava seg nedover kan det være greit å ha et sted å bo. Her kommer Craigslist.com, den amerikanske versjonen av Finn.no, inn i bildet. Craigslist har på langt nær så etiske retningslinjer som det Finn har, så her bør en trå litt varsomt. Leiligheter kan du få ganske billig, spesielt hvis du ikke har noe i mot å sove på et vegg-til-vegg-teppe som lukter utgått sushi. En annen bomulighet er International House ved campus, da får du kost og losji med venner på kjøpet.
De første ukene på universitetet går til å «shoppe» fag
Tips tre: Skaff deg amerikanske venner
I mitt kull var vi omtrent 50 nordmenn som reiste til Berkeley, og man havner derfor lett i «norske-fella». Det er ikke så lett å bli kjent med de lokale, hvis en ikke er villig til å bryte en sosial kode eller to. Jeg huka tak i amerikanske Kathy i klassen og overtalte henne til å bli min nye venn. Hun viste meg sider av USA jeg aldri hadde fått sett uten hennes hjelp. Her kan studentbaren som ligger ved campus, KIPS, bidra til å utvikle nye bekjentskaper.
(OBS: Tema som ikke fungerer godt i smalltalk-sammenhenger med de som ikke har statlig støtte: «We Norwegians are average students that Lånekassen pays to go to Berkeley»)
Tips fire: Internaliser det amerikanske studentlivet!
De første ukene på universitetet går til å «shoppe» fag. Da drar man på alle mulige forelesninger og melder seg opp til de fagene man vil ta. Jeg tok fagene «Gender of sociology», «Virtual communities and social media», og studieprosjektet som norske studenter kan ta som kalles «Independent study». Mange fikk dette faget godkjent som bacheloroppgave fra det norske lærestedet.
I klasserommet baseres forelesningene på dialog. Professorene forventer at alle skal stille spørsmål og være aktive i diskusjoner, som er litt uvant for oss som har pause hvert tredje kvarter og smådupper mellom PP-slidesene. Det norske matpakkefenomenet er også lite utbredt i klasserommet, så her må en tåle en del blikk hvis en ønsker å videreføre tradisjonen.
Tips fem: ta studiene på alvor og les som en gal!
Midterm (semesteroppgave) skal leveres opp til fire ganger i semesteret og inngår som en del av den endelige karakteren. Siste uke før eksamen er det man kaller «dead week», der mange bor på skolen døgnet rundt og forbereder seg til eksamen. Det settes høye krav til studentene, og et av læringsmålene er at teorien som gjennomgås skal settes ut i praksis. I et prosjekt skulle vi lage et YouTube-klipp, og få flere seerklikk enn professorens video. Fikk vi det, fikk vi A. Her måtte vi forstå og analysere ulike prosesser i sosiale medier ved praktisk gjennomføring. Også fikk vi leke oss, da.
Det settes høye krav til studentene, og et av læringsmålene er at teorien som gjennomgås skal settes ut i praksis
Tips seks: Kos deg og reis!
Berkeley er en småby med masse restauranter og uteplasser. Campus opptar en stor del av byen, og det kryr av folk og kafeer. Campusområdet er utrolig vakker med sine gamle bygninger, parker og tårn.
TÅRN: Utsikt fra Sæther-tower (jepp, det er en norsk mann). Her ser vi en del av campus og helt til San Francisco!
CAMPUS: Park på campus og Sæther-tower.
HAVET: California byr på en god del mer enn bare studieliv også.
Til slutt et lite bonustips: «How are you» betyr faktisk ikke at de er interessert i hvordan du har det, men det er en forlengelse av «hei». Lær deg det så tidlig som mulig så slipper du å stotre frem et ærlig svar hver gang du går forbi noen på gata.
God tur!
Ingrid Walstad Larsen (f.1987) dro på utveksling gjennom sosiologiprogrammet ved NTNU. Hun ble ferdigutdannet sosiolog våren 2014, og er nå del av traineeprogrammet KOM trainee.