Den sosiologiske offentlighet

Ti tips for å finne sin indre lesehest

Føler du at studiemotivasjonen har forlatt deg? Har du ikke ork eller lyst til å bruke mer tid på lesesalen, men du vil gjerne finne arbeidslysten? Da er dette en tekst du bør ta en titt på.

(Foto: Terje Trobe, 2016)

Bruke du mer tid på å stirre i pulten enn å lese? Er du fremdeles ikke sikker på hvilken vinkel du skal angripe pensumet fra? Kjenner du en snikende motvilje krype opp over skuldrene dine?

Fortvil ei, du er ikke alene! Etter snart tre år ved Universitetet i Oslo vil jeg konkludere at dette er en tilstand som har det med å snike seg inn på meg med jevne mellomrom. Jeg kaller denne tilstanden for mangel på motivasjon.

Dørstokkmil

Ja, det er morsomt å studere, og slik jeg har skrevet før er studietiden kanskje den mest fleksible tiden jeg kommer til å ha i mitt liv. Samtidig må jeg innrømme at fra tid til annen blir jeg lei av å studere. Det å åpne ei bok kjennes ut som en evig lang dørstokkmil, og det jeg leser klarer ikke hjernen å prosessere lenger. For ikke å snakke om forakten jeg føler ved å se på pensumbøker.

Det som topper dette ubehaget er viten om at du bør gjøre noe, men du får det ikke til, også ligger du plutselig langt etter tidsskjema som du var så flink å sette opp i starten av semesteret.

Oversikt og miljøforandring

Likevel fins det håp! Jeg skal nå gi deg ti tips til å tilintetgjøre dette ubehaget og blåse nytt liv i din indre lesehest.

  • Sett opp «to do»-liste. Jeg syns det er mer motiverende å jobbe når jeg har en oversikt over hva jeg skal få til i løpet av dagen. Heng opp listen foran deg og kryss av for hvert punkt du har gjennomført. Da vet man hvordan du ligger an. Av erfaring blir disse listene lengre enn hva som er realistisk å få til i løpet av en dag, så ikke ha en dårlig selvfølelse dersom du ikke får alt gjort.
  • Skift miljø! Sitter du på en og samme lesesal dag inn og dag ut kan det være lurt å utforske andre leseplasser. Kanskje trenger du bare en annen atmosfære for å komme i gang med lesingen. Dra på et bibliotek eller en kafe i byen.

Sitter du på en og samme lesesal dag inn og dag ut kan det være lurt å utforske andre leseplasser

Non stop og arbeidsgruppe

  • Er du like glad i snop som meg, da kan en Non stop-pose være løsningen. Én Non stop per avsnitt du leser. Bare husk å være streng med deg selv, ellers blir posen tom før du har komme deg gjennom et halvt kapittel.
  • Avtal arbeidsgruppe med dine medstudenter, men kun dersom de er mer motivert enn deg selv. Noen ganger kan det hjelpe på arbeidslysten å se andre jobbe. Kanskje kan du be dem om å være litt streng med deg også. Husker du hvordan det var å gjøre lekser hjemme mens mamma eller pappa så strengt på deg for at du skulle jobbe? Vel, dette fungerer fortsatt i voksen alder.
  • Pakk vekk telefonen og datamaskinen. Digitale verktøy og sosiale medier tar ofte vekk oppmerksomheten fra det vi egentlig burde gjøre. Det er ofte fristende å ta fram disse når man har lite motivasjon, men det er faktisk bedre at de ikke er til stede det hele tatt. Da har du ikke så mye annet alternativ enn å jobbe.
  • Ta deg mange pauser. Husker du hvordan det var å gå på barneskolen med 45 minutter skoletime og 15 minutter pause? Da bør du i så fall ta fram dette minnet. Det er viktig å lufte hodet mellom slagene. Samtidig er det viktig at du ikke sitter på samme sted som du leser når du tar deg pauser. Gå en tur, trekk inn litt frisk luft eller bare gå og kjøpt deg en kaffe i kantina.

Noen ganger kan det hjelpe på arbeidslysten å se andre jobbe

Jobb med innstillingen og ta pauser

  • Ønsk mosjon velkommen i din hverdag. En sterk kropp legger opp til et sterkt sinn. Samtidig kan mosjon hjelpe å gi slipp på negative tanker og følelser, slik at det blir plass for ny motivasjon og mer energi.
  • Lag et motivasjonssystem. På samme måten som med Non stop-posen kan det å ha andre motivasjoner være en positiv oppmuntring for lesningen. Sett deg mål i løpet av uken, klarer du disse kan du belønne deg selv med en ansiktsmaske eller en middag ute. Klarer du ikke målet, prøv igjen neste uke. Bare husk å være snill med deg selv, det hjelper ikke å straffe deg selv om du ikke når målene.

Hvem er det som bestemmer, du eller følelsene dine?

  • Jobb med holdningene dine. Hvem er det som bestemmer, du eller følelsene dine? Mangel på motivasjon er en tilstand, motvilje derimot er en følelse og dette kan du styre. Finn et speil og snakk med deg selv, ta en alvorsprat. Si: «i dag skal jeg jobbe!», «dette klarer jeg», motiver deg selv. Å jobbe med innstillingen kan være hardt, men det er effektivt.
  • Dersom du sitter og gjør alt annet enn det du egentlig skal, for eksempel google hvordan pingviner oppdrar unger, eller hvordan stupe kråke, ja, da bør du virkelig ta deg pause! Det er mye bedre å ta seg en dag fri og gjøre noe hyggelig, fremfor å presse fram arbeidsmotivasjon som ikke er der. Husk! Det er viktig å ikke gi seg selv dårlig samvittighet for at du tar deg fri. Det er bedre å hvile i to dager, enn å trekke seg selv og sin motivasjon enda lenger ned.

Lykke til!

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk