Den sosiologiske offentlighet

Fra arbeiderklasseoppvekst til universitetet

Foto: Teigens fotoatelier/Museum for universitets- og vitenskapshistorie

De fleste i familien min er hardtarbeidende mennesker. Få har tatt utdanning utover fagbrev, og de jobber mest med nevene. En skikkelig arbeiderklassefamilie. Diskusjonene rundt bordet i familiemiddager er ofte endimensjonale, og løsningene på ulike problemstillinger virker åpenbare. Som nyfrelst sosiolog, så tenkte jeg at det var en god idé å spre det glade budskap om det komplekse flerdimensjonale samfunn. Til min store overraskelse, så ble ikke budskapet vel mottatt av alle. Sakte, men sikkert, etter flere familiebesøk, begynte jeg å ti still. 

Nyfrelst sosiologistudent

I min familie har vi heller aldri lest så mye bøker. Den eneste boken jeg kommer på at jeg har lest i voksen alder er boken Alt med måte; politiske samtaler av Torbjørn Røe Isaksen og Kåre Willoch. Jeg stemmer ikke høyre, så i retrospekt tror jeg dette må ha vært en slags 25-årskrise, eller konsekvensene av at jeg hadde hørt for mye på politisk kvarter. At dette var den eneste boken jeg hadde lest, gjorde også pensum til en utfordring. Ord som «institusjon» var for eksempel et fremmedord for meg, og jeg husker jeg lo av meg selv da jeg måtte søke opp definisjonen av 12 ulike ord på én side i en bok.

Likevel, jeg ser ikke på dette som et hinder for min nye livsstil som sosiologistudent. En livsstil preget av uendelige mengder bøker, diskusjoner med nye venner og produksjonen av en sosiologisk podkast for universitetet i Bergen. Jeg observerer samtidig at medstudenter, blant annet i diskusjoner og i forelesninger, fremdeles klarer å bygge opp setningene sine bedre enn hva jeg selv er i stand til. Ordforrådet mitt strekker rett og slett ikke helt til. Og til tross for at det stadig utvides, går det treigere enn hos mange andre.

Jeg observerer fremdeles at medstudenter, blant annet i diskusjoner og i forelesninger, klarer å bygge opp setningene sine bedre enn hva jeg selv er i stand til. Ordforrådet mitt strekker rett og slett ikke helt til.

Som nyfrelst sosiolog sitter jeg og tenker på dette. Hvordan min bakgrunn passer inn i denne universitetsinstitusjonen, og i livet ellers.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk