Den sosiologiske offentlighet

En byråkratisk fest

Sosiologer gjorde det de kan best på Vinterseminaret på Geilo: De feiret seg selv.
TEKST: Ingrid Walstad Larsen.

Leder i Norsk Sosiologforening (NSF), Inger Marie Hagen, innledet årets Vinterseminar med: «Vi sosiologer er flinke til å feire oss selv”. Det var vi sannelig i år, også.

Årets seminar fant sted 23.-25. januar på Bardøla Høyfjellshotell. 130 sosiologer, studenter og sosiologiinteresserte samlet seg for en helg med reneste maratonet av et program:foredrag, debatter, ferskvare, gruppesesjoner, prisutdelinger, lansering av sosiologen.no, skigåing, generalforsamling, landsstyremøte og, ikke minst: fest.

Vi lærte oss at det ikke bare finnes byråkrater, men ulike statushierarkier også i byråkratiet, og at vi sosiologer godt kan bli litt mer arrogante i vår virksomhet

En studie i seg selv

Temaet for seminaret var byråkrati, med tusenkronersspøsmålet «Hva er byråkrati?» . fulgt av «Hvordan er det å jobbe i byråkratiet?» og «Kan sosiologer bli gode byråkrater, og trengs det sosiologer i byråkratiet?»

Fikk vi svar? Ja, og ikke bare det, men også svar som førte til både livlige og til dels hete diskusjoner. En deltakelse på sosiologisk vinterseminar kan derfor oppleves som en studie i seg selv. Som professor ved NTNU, Aksel Tjora, beskrev det i takk-for-maten-talen på lørdagens gallamiddag: Etter en deltakelse på Vinterseminaret, opparbeider en seg såkalt «Vinterseminarkompetanse». Høy grad av Vinterseminarkapital gir enmulighet til å briljere overfor mindre bevandrete Vinterseminar-farere med kunnskap om tidligere samlinger. (Kompetansen innebærer spesielt kunnskap til gjennomgående tradisjoner som Ottar Brox sin klassiske, årlige vits (som i Brox sitt fravær år ble tatt i Arve Fleksnes-stil av en annen Arve (Hjelseth) og Andreas Homplands Høyre-inspirerte «telegramutsendelse» som i år ble sendt ut til Kjetil Rolness.

Et tips til kommende masterstudenter kan altså være: Studer Vinterseminaret som en ypperlig case på ritualisert, sosial interaksjon.

Med høy grad av Vinterseminarkapital kan en briljere med kunnskap om tidligere samlinger

Byråkratisk gli

Gjennom samlingen fikk vi et vell av inngangsporter for å forstå selveste Byråkratiet. Seminaret gjorde oss kjent med byråkratisk historie og byråkratikritikk, erfaringer rundt å jobbe som byråkrat, byråkratisk samfunnsdiagnose, identitet, og rasjonalitet. Marte Mangset introduserte oss for nyere forskning på arrogante finansbyråkrater i England, Frankrike og Norge. Hun lærte oss at det ikke bare finnes byråkrater, men ulike statushierarkier også i byråkratiet, og at vi sosiologer godt kan bli litt mer arrogante i vår virksomhet.

Samtidig ga snødekte Geilo en perfekt unnskyldning til å bryte ut av rasjonalitetens jernbur» – og komme oss ut i naturen. Til tross for en viss skepsis for turgåing (som overhørt under seminaret: «Jeg forstår ikke hvorfor det er lagt inn skipause i programmet. Går sosiologer på ski?”), var det mange sosiologer og unge, håpefulle studenter som benyttet seg av tilbudet i solfylte Hol.

Deltakelse på sosiologisk vinterseminar kan derfor oppleves som en studie i seg selv

Kort oppsummert var årets samling en glede for de sosiologiske øyne og ører (kanskje med unntak av danseband-duoen som spilte julesanger i baren, og den grytidlige frokosten etter en sen lørdagskveld på ymse hotellrom). Uansett, Vinterseminaret var en suksess! Takk for en interessant, spennende og morsom samling på Geilo. Ha et flott byråkratisk år, så sees vi under mer ”ungdommelige” forhold på neste samling!

FERSKVARE: Jon Rogstad loset Vinterseminar-deltakerne gjennom programposten Sosiologisk Ferskvare, der tre masterstudenter fortalte om sine oppgaver.

Tre fakta om Vinterseminaret

Hvem: Vinterseminaret er Norges største arena for de som har tilknytning til sosiologi. Her møtes studenter og sosiologer på tvers av hierarkiske posisjoner, type arbeidsplasser og fylkesgrenser.

Hva: Seminaret er en møteplass som gir faglig og sosialt påfyll og nettverksbygging, samtidig som detbidrar til å styrke vår sosiologiske identitet og tilhørighet til faget. Alle som har en lidenskap for det sosiologiske landskap har mulighet til å delta på Vinterseminaret.

Hvor: Årets Vinterseminar fant sted på Bardøla høgfjellshotell på Geilo 23.-25. januar. Seminaret arrangeres vanligvis den andre eller tredje uken i januar hvert år. Les mer om Vinterseminaret her.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk