På Vinterseminaret inviterer vi til å diskutere tillitens rolle og tilstand, på ulike samfunnsområder og fra ulike perspektiver (illustrasjon: Lisbeth Moen)
Oversikt over gruppesesjoner (med program)
Deltagerliste Vinterseminaret 2020
Fullt program finner du lenger ned i artikkelen.
Tema for Vinterseminaret er «tillit». Tillit er et sentralt begrep i sosiologien, og knytter seg til grunnleggende spørsmål om autoritet, kunnskap og sosial orden. Velfungerende samfunn forutsetter tillit: uten tillit går fellesskap i oppløsning, viktige samfunnsinstitusjoner mister sin legitimitet, læringsprosesser svekkes og markeder slutter å fungere. Samtidig ropes det nå varsko, internasjonalt og nasjonalt om at tilliten er under press.
Tillitens rolle og tilstand
Tillit er blitt et sentralt skjæringspunkt i vår tids store konfliktlinjer, hvor klimaskeptikere og vaksinemotstandere mistror forskerne, hvor store velgergrupper har mistet tillit til de tradisjonelle partiene og de politiske beslutningsprosessene, hvor mange har mistet all tiltro til saklighet og upartiskhet hos de tradisjonelle mediene og hvor «falske nyheter» og «alternative fakta» gjør det vanskelig å vite hvem og hva man skal stole på. Vinterseminaret inviterer til å diskutere tillitens rolle og tilstand, på ulike samfunnsområder og fra ulike perspektiver.
Program Vinterseminaret 202… by Magnus Heie on Scribd
Tom van der Meer åpner lørdagsprogrammet
Lørdagens plenumsforedrag holdes av Tom van der Meer (lenke). Han er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Amsterdam (UvA), med spesialisering i legitimitet, ulikhet og medborgerskap. Over tid har Van der Meer vært interessert i tillitens forutsetninger, med vekt på politisk tillit og relasjonen mellom borgere og myndigheter, men også på sammenhengen mellom etnisk heterogenitet og sosial tillit. Han er faglig bredt orientert, og har ledet et studieprogram ved UvA som bringer sammen sosiologi, antropologi og statsvitenskap, og han betegner gjerne seg selv som politisk sosiolog. Van der Meer leder for øyeblikket et større prosjekt med tittelen Crisis of Trust, Crisis of Democracy? The Consequences of Low and Declining Political Trust on the Quality of Representative Democracy.
Van der Meer har publisert en lang rekke artikler. Han er redaktør av boken Handbook of Political Trust (Edward Elgar Publishing), og medforfatter av artikkelen Ethnic Diversity and It`s Effects on Social Cohesion, en sentral oversiktartikkel over forskningen om etnisk diversitet og sosial kapital.
Nominer kandidater til beste artikler, formidlingsprisen, praksisprisen og Hedersprisen 2020.
Praktisk informasjon
Vi skal i år være på Storefjell resort hotell Golsfjellet, som kan nås med Bergensbanen. Hotellet ligger bare 20 minutter med buss fra Gol togstasjon. Fra Gardermoen er det i underkant av 3 timer med buss. Vi er opptatt av å forene norske sosiologer fra hele landet. Foreningen stiller derfor med egne busser fra Gardermoen til Gol. Transport tilbake ordnes av den enkelte.
Seminaret starter fredag 31. januar kl. 12.00 og avsluttes søndag 2.februar med generalforsamling i foreningen.
Priser (inkludrer kost og losji):
- Enkeltrom (4990)
- Dobbeltrom (4990)
- Student (2000, NB! Begrenset antall)
- Fredag – lørdag (3000)
- Lørdag – Søndag (3500)
Transport:
Det er enkelt å komme seg til Gol med tog. Vi anbefaler følgende avgang:
Oslo:
Fredag 31.01.2020 – Oslo S (08:25) – Gol (11:14)
31.01.2020 Bergen stasjon 07:57 – Gol (11:37)
Personer som ankommer Gol med tog vil bli plukket opp av en buss på tog-stasjonen. På grunn av ugunstige overganger blir det vil bli satt opp en egen direktebuss til Gol for personer som ankommer Oslo lufthavn Gardemoen fredag 31 januar. Prisen for buss fra Gardemoen er 250 kr. Tilbakereise ordnes av den enkelte.
Mer info? Kontakt arrangementsansvarlig Kenneth Dahlgren på: kd@rodeo-arkitekter.no