VINTERSEMINAR: Sosiologforeningen ønsker velkommen til neste års Vinterseminar på Øyer/ Hafjell 22.- 24. januar 2016. Her fra forrige Vinterseminar.
TEKST: Inger Marie Hagen, leder av Norsk Sosiologforening FOTO: Matthis Kleeb Solheim
Husker du at det var vinter-OL i Norge og Lasse Kjus og Kjetil Andre Aamodt raste ned bakkene på Hafjell? Forrige gang det var OL altså. Årets da den siste EU-avstemmingen fant sted. 1994. Året da Norge sa nei til EU. Da det var folkeavstemning i Norge om EU, altså. Sånn som det var om vinter-OL i Oslo.
LES MER: Hva er sosiologenes Vinterseminar?
Og husker du noen av argumentene? Jo, nettopp – hver generasjon sitt OL. Det har vi fortjent. Og onde, men ikke særlig høyrøsta, EU-tilhengere kan få seg til å si at også dagens unge burde få si sin mening om EU-medlemskap. Særlig strategisk ville det nok ikke være.
Midt i hjertet av vår generasjons OL skal vi forsøke å forstå noe av dem som var pakket inn som små pelsdotter mens foreldrene deres slo gammeldagse floker (grøss) .
OL og EU er gode generasjonsmarkører. Du vet du er voksen når du må legge til forrige OL – eller forrige EU-avstemming. Når nye EU-land betyr de som kom inn i 2004 – da dagens studenter gikk i barneskolen. Når Bjørn Dæhlie er et klesmerke og en eiendomsmodul, og ikke han som vant to gull på Lillehammer. Og til glede for noen – ikke bare OL på hjemmebane, men vi har faktisk også opplevd at fotballandslaget gikk til et sluttspill – to generasjoner etter forrige gang.
LES MER: Les hvordan det var på Vinterseminaret 2015 her
Du vet også at du er godt voksen når du insisterer på Øyer og ikke Hafjell – som bygda nord for Lillehammer het (og fortsatt heter!) før OL. Men det er altså her vi inviterer til Vinterseminaret 2016. Midt i hjertet av vår generasjons OL skal vi forsøke å forstå noe av dem som var pakket inn som små pelsdotter mens foreldrene deres slo gammeldagse floker (grøss) og kledde seg i ulltøy med tradisjonelle mønster og boblejakker med snøfnugg på (dobbeltgrøss). Pelsdotter som for lengst har brukt opp pengene fra Kristin- og Håkon-sparebøssene de fikk av bestemor. Og som neppe har eid eller forstått vitsen med pins overhodet.
Fullbooket Vinterseminar og god stemning under årets Vinterseminar på Geilo. Temaet var byråkrati. Her fra utdelingen av årets Hederspris, en fast post på programmet.
I hvilken grad har vi redskaper og begreper til å forstå og beskrive en generasjon som har vokst opp i en overflod ingen har sett maken til, men som også overtar utfordringer som kan ta pusten og livsmotet fra noen og enhver?
Årets seminar har fått tittelen «Ungdommen nå til dags! – Sosiologforeningens oppdatering». Det er neppe nødvendig å argumentere for at ungdom er viktig. Heller ikke at sosiologer bør skjønne hva som skjer i viktig overganger i folks liv. Så hvordan er så denne skrekkelig skikkelige ungdommen, og hva vet vi sosiologer om den? I hvilken grad har vi redskaper og begreper til å forstå og beskrive en generasjon som har vokst opp i en overflod ingen har sett maken til, men som også overtar utfordringer som kan ta pusten og livsmotet fra noen og enhver?
LES MER: Student? Vinterseminaret er også noe for deg.
Via denne lenken finner du programmet og praktisk informasjon. Men det er verd å nevne at vi i år har hele 14 arbeidsgrupper. Det er som alltid mulighet til å delta på gruppene selv om du ikke selv presenterer paper. Nytt av året er også at vi innfører parallellsesjoner, slik fikk vi plass til flere taleføre sosiologer på programmet. Så kort sagt: Velkommen på vinterseminar!