Søk
Close this search box.

Den sosiologiske offentlighet

Trump som president er ingen overraskelse

Jeg kunne ikke vært mindre overrasket over presidentvalget.
Tekst og foto: Celina Stamper

Uten at jeg har noen særlig formening om hvem som burde bli president av USA, så jeg det komme. Media valgte Clintons side og stilte dermed Trump i et dårlig lys. Mens hans lille erfaring innen politikken, nedverdigende kvinnekommentarer, rasistiske utsagn og med latterliggjøring av utseendet hans (som ikke har noe i en valgkampsdiskusjon å gjøre) ble han fort sosialt uakseptert å holde med. Dette til tross for e-mail skandalen til Clinton, en stor debatt – som hun senere ble renvasket for.

IKKE OVERRASKET: Student Celina Stamper var ikke overrasket over resultatet i det amerikanske presidentvalget.

Problematikken ligger mye i at media valgte å stille Clintons positive sider opp  mot Trump sine negative. Republikanerne på sin side valgte å gjøre det motsatte. Dette ble for meg helt absurd, da det blir ulogisk å kryss-sammenlikne på denne måten. Dersom media heller hadde fokusert på de positive sidene til begge kandidatene, satt de opp mot hverandre, og deretter satt de negative sidene opp mot hverandre, hadde det blitt lettere og mer rettferdig å ta et valg.

I og med at media valgte å fronte valgkampanjen på denne måten fortalte flertallet av velgerne at de ville stillle seg bak Clinton. Prognosene viste før valglokalene åpnet at Clinton lå i ledelsen til å vinne de viktigste vippestatene og dermed gå av med seieren. Men det er først bak lukkede dører at mennesker unnslipper den sosiale konformiteten i samfunnet. Det er kun da de unnslipper normene, sanksjonene og rolleforventingene til seg som individ.

Mennesker er av natur redde for å skille seg ut og ta egne valg.

Da jeg på Facebook skrev «Jeg har troa» etter at Trump ble valgt som president, fikk jeg sterke reaksjoner på dette. Det ble ramset opp lange lister med Trump sine negative sider, til tross for at jeg kun hadde lagt ned disse tre ordene svart på hvitt som tilsa at jeg kunne være noe uenig i flertallet. Dermed var jeg et offer for sosial utestengelse, en sanksjon som kom med at jeg er optimistisk til at Trump kan ta noen gode valg for USA, til tross for at flertallet mener dette er slutten.

Mennesker er av natur redde for å skille seg ut og ta egne valg. Misforstå meg rett, det er ekstremt mange som også har satt seg inn i hver av politikernes saker og valgt en side ut ifra det de tror er rett. Men dersom du ikke har så stor interesse for amerikansk politikk, eller deres politiske saker – er det stor sjanse for at dine holdninger er påvirket av media og sosiale medier. Personlig er jeg ikke så flink politisk, men å studere sosiologi gir meg iallfall en god oversikt over menneskers oppførsel og handlinger i forskjellige situasjoner. Dette er nok til å forstå hvorfor valgkampen endte som den gjorde, til alles «overraskelse».

Celina Stamper

Om Celina:

Celina Stamper (20) starter på bachelorstudiet i sosiologi til høsten ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Campus Bakkenteigen.

Hun er blogger på www.celinastamper.com, er frilansjournalist og fulltidsmamma til en fire år gammel jente som heter Tia Alida.
Les mer om hvorfor Celina blogger på sosiologen.no her.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk