TEKST: Silje Høyland
En student på sommerferie er en person som for tiden ikke studerer. En student som ikke studerer får ikke studiepenger av staten. Dessverre tar ikke huseier sommerferie og husleien må fortsatt betales, samtidig trenger magen min kontinuerlig påfyll har jeg funnet ut. I tillegg følger det en del ekstrakostnader rundt disse tider som is, engangsgrill og utepils.
Sommerferie betyr altså ikke mangel på kostnader. Jeg har funnet ut at den beste løsningen på det vedvarende kostnadsproblemet er arbeid. Ettersom mange studenter legger bøkene til side og begynner å arbeide mer, vil det for mange kunne føre til en ny livsstil. På sommerstid kan det da tenkes at visse faktorer som gjør studenter til studenter opphører.
NOE AV DET FINE MED SOMMER: Vi slipper bekymre oss over uforståelige tekster…
Er det én ting som kjennetegner studenter, så er det vel at vi skal lese mye. Men når solen begynner å skinne på himmelen og varmegradene stiger, ja, da vil alle være som oss. Sommervarmen lokker lesegleden. Da jeg var yngre var jeg medlem i en bokklubb. Konseptet var enkelt, en gang i måneden fikk man tilsendt to bøker. I ti måneder sto de urørt i hyllen min, og når de fantastiske sommermånedene kom så leste jeg alle sammen i en fart. Ironisk nok, når det er sommer så tar mange seg fri fra jobb og finner frem bøkene, mens studentene tar seg fri fra bøkene og begynner å arbeide mer.
Når man ikke lenger får stipend er det heller ingenting som heter stipendpils. Det heter lønningspils. Konseptet er vel å merke det samme, så de to pilsene har mye til felles. Likevel, ettersom lånekassen har en felles utbetalingsdato for alle studenter, så betyr det at alle får stipendet sitt samtidig. Først feirer vi sammen og når tiden kommer så spiser vi nudler sammen.
Når solen begynner å skinne på himmelen og varmegradene stiger, ja, da vil alle være som oss studenter. Sommervarmen lokker lesegleden.
Det er et ordtak som lyder: «delt glede er dobbel glede, delt sorg er halv sorg», hvilket jeg synes appellerer godt. På studentkulturhuset hvor jeg jobber frivillig i baren, så kan vi forutse hvor travelt det kommer til å bli ut ifra hvor lenge det er til stipendet kommer. Det er ingen eksakt vitenskap, men det pleier å være ganske ledende. Lønninger derimot kan variere litt. I vennegjengen får vi utbetalt lønnen på tre forskjellige tidspunkt i løpet av måneden. Fordelen er at man kan feire tre ganger i måneden, men det er noe ved samholdet blant studentene som jeg enda ikke har opplevd noe annet sted.
Ettersom man tar seg fri fra bøkene når sommeren endelig setter inn, er det et sted man begynner å tilbringe mindre tid: lesesalen. Universitetet har skrudd av varme, kjøling og ventilasjon på en god del av lesesalene. Dette for å spare energi. En god sak, men med mindre jeg ønsker å hjelpe to hobbiter med å destruere en ring, så virker det mer attraktivt å oppholde seg andre steder. Et annet sted vi studenter kan oppholde oss er studentkulturhuset, som huser arrangementer, sosiale sammenkomster, billig mat, masse kaffe og andre studentvennlige aspekter. Dessverre har også dette tatt seg sommerferie.
IKKE SÅ VERST…: … Å være i Bergen når sola skinner.
Mine andre hjem er stengt ned, jeg har ingen steder å tilbringe all min fritid, og jeg ville følt meg litt nomadisk om det ikke hadde vært for min høyt fungerende leilighet. Allikevel, siden jeg har denne leiligheten, denne leiligheten som ikke er gratis, så må jeg bruke mye av tiden min på jobb og fritiden blir derfor redusert. Jeg har derfor mindre tid til å føle meg som en nomade, og kanskje kan jeg bli bedre kjent med mitt første hjem.
Når den stressende og altoppslukende eksamensperioden endelig er over, er det mange studenter som fryder seg. I hele to måneder kan man legge vekk pensumbøker og ta en pause fra å være student.
Dagen hvor prosjektbeskrivelsen ble levert erklærte jeg høyt og tydelig at NÅ ER DET FERIE. Det tok meg to dager før jeg hang på Akademika sine sider på leting etter ny litteratur til masteroppgaven. De følgene ukene har jeg brukt på å planlegge det neste semesteret: printe ut nyttige skriv, kjøpt inn nye permer, organisert nye permer, satt meg inn i faglitteratur og laget fargerike tankekart.
Selv om det er ferie, så trives jeg godt i hverdagen og gleder meg allerede til å begynne på den igjen. Selv om jeg har sommerferie, så lever jeg fortsatt litt som en student.
Om Silje:
Opprinnelig østlending, men trives over middels godt i Bergen.
Har fullført bachelorgrad i sosiologi ved Unviersitetet i Bergen, og går nå første året på masterprogrammet.