Søk
Close this search box.

Den sosiologiske offentlighet

Motivasjon i hverdagen?

Tips til deg som er student og sliter med motivasjonen.
Tekst og foto: Mathilde Aarvold Bakke

Høstsemesteret er snart over, men før juleferien gjenstår for mange minst én eksamen. Selv er jeg ferdig med eksamen og skal ikke ha en ny eksamen på veldig, veldig lenge. Jeg har derimot en masteroppgave å skrive og, som de fleste andre masterstudenter kjenner seg igjen i, er jeg ikke like motivert til å begynne med skrivingen hver eneste dag.

Høstsemesteret er alltid det semesteret hvor jeg syns det er vanskeligst å holde motivasjonen oppe. I november/desember er dagene korte og med bare noen få timer lys per dag frister det å krype opp i sofakroken med en kopp te og se hundre filmer på Netflix. Uansett hvor fristende dette måtte være, så har de fleste studenter alt for mye å gjøre til å ha fri hver dag.

IKKE TID TIL FRI: Få studenter har tid til å ta seg fri hele desember.

Høstsemesteret er alltid det semesteret hvor jeg syns det er vanskeligst å holde motivasjonen oppe.

Her er mine beste tips for å holde motivasjonen oppe, selv på en mørk og dyster desemberdag.

1. Lesing eller skriving kan være hyggelig. Hvem sa at lesing eller skriving ikke kan være hyggelig? Ta med deg laptopen eller pensumbøkene opp i sofakroken, lag deg en kopp te, sett på litt julemusikk og skriv/les i vei.

2. Bestem deg for hva du skal gjøre. Bestem deg på forhånd for hva du skal gjøre, lese eller skrive hver dag. Slik unngår du timesvis med prokastinering eller dødtid foran pcen. Husk at det går an å jobbe effektivt i fire timer eller ineffektiv i åtte. Å legge en plan for hva du skal gjøre hver dag gjør det lettere å jobbe effektivt, enn hvis du setter av et gitt antall timer til å gjøre så mye du klarer.

JOBB JEVNT: Å jobbe litt hver dag er mindre slitsomt enn skippertak rett før innlevering eller eksamen.

3. Ta deg fri. Ta deg helt fri fra skrivingen/lesingen noen dager. Se en film, dra på trening, gjør noe gøy med noen du kjenner og kom deg ut av lesesalen. Å få pensum eller masteroppgaven litt på avstand kan hjelpe deg til å lære mer når du faktisk er på lesesalen.

4. Jobb litt hver dag. Skippertak er mye mer slitsomt enn å sette av fem-seks timer mandag til fredag til jevn jobbing med oppgaven eller til lesing av pensum.

5. Lag en plan for semesteret. Bestem hva du skal gjøre hver måned, når du skal være ferdig med ting og hold deg til planen. Det er også bedre å ligge litt foran enn å ligge etter.

Det er lov å være umotivert i blant. Ikke alle lese- eller skrivedager er like gode. Det er allikevel viktig å ikke gi opp og fokusere på de gode dagene, det du allerede har gjort og hva du skal gjøre fremover. Lykke til!

Mathilde Aa. Bakke

Om Mathilde:

Mathilde Aarvold Bakke (25) er masterstudent i sosiologi ved Universitetet i Oslo. Hun skriver master om bloggere og  microcelebrity. Mathilde er bloggkoordinator på sosiologen.no.

Les flere blogginnlegg av Mathilde her.

Del på Twitter
Del på Facebook
Del på LinkedIn
Del på E-post
Print

Søk