S.O.S. eksamen

Lurer du på hvordan du skal lykkes på eksamen i vår?

Tekst og foto: Mathilde Aarvold Bakke

Det er mai og de fleste av oss er i gang med eksamenslesing og kanskje også selve eksamen. Etter fire og et halvt år som student i både historie og journalistikk, samt en bachelordgrad i sosiologi, føler jeg nå at jeg endelig mestrer eksamen. Dette er mine tips til å lykkes, basert på de tre formene for eksamen jeg har hatt flest av: Hjemmeeksamen, skoleeksamen og semesteroppgave.

LES PENSUM: Fokuser på å forstå de delene av pensum du syns er vanskelig og å lese det du syns er vanskeligst å huske.

Hjemmeeksamen

Når du har tilbragt den siste uken i pysj, med bustete hår og uten sminke, da vet du at det er hjemmeeksamen.

Før eksamen:

 • Les: Les pensum. Jobb med de delene av pensum du ikke forstår slik at du forstår og kan bruke alt av pensum i eksamensoppgaven.
 • Skriv stikkord: Jeg liker å skrive stikkord i begynnelsen av alle artiklene og kapitlene på pensum. Hva handler disse egentlig om? Dette vil hjelpe deg å raskere finne ut hvilke deler av pensum som er relevante for eksamensoppgaven.
 • Ha oversikt: Få oversikt over alle temaer og områder som tas opp i pensum. Forelesningsnotatene kan hjelpe deg med dette. Får du et tema på eksamen som ble tatt opp på en forelesning? Sjekk hvilke deler av pensum som var oppført til nettopp denne forelesningen.

Under eksamen:

 • Les oppgaveteksten: Les oppgaveteksten mange ganger, slik at du er helt sikker på hva den spør om og at du svarer på dette i oppgaven.
 • Kom tidlig i gang med å skrive: Under eksamen burde mest mulig tid gå med til å skrive, ikke lese deg opp på pensum. Begynn å skrive så fort du kan.
 • Ha en plan: Planlegg hva du skal gjøre alle dagene og hvor langt du skal komme med oppgaven din hver dag. Disponer tiden du har til rådighet.
 • Les gjennom oppgaven: Sett av tid til å jobbe med formuleringer og refleksjoner. Les igjennom oppgaven flere ganger for å unngå skrivefeil eller feilformuleringer.
 • Spis sunt og tren ofte: Dette høres kanskje dumt ut, men hjemmeeksamener varer gjerne 4-5 dager og kan være utrolig slitsomme. Trening og sunn mat hjelper deg å holde energinivået oppe hele uken og forhindrer for eksempel vond rygg og slitne armer etter mye intens skriving og stillesittende arbeid.

KOM I GANG MED SKRIVINGEN: Under eksamen burde mest mulig tid gå med til å skrive, ikke lese deg opp på pensum.

Skoleeksamen

 • Les: Lese, lese, lese. Pugge, pugge, pugge. Det er dette jeg personlig får mest ut av når jeg øver til eksamen. Min taktikk er å lese pensum flest mulig ganger før eksamen, derfor starter jeg opptil en måned før med å pugge til eksamen. Fokuser på å forstå de delene av pensum du syns er vanskelig og å lese det du syns er vanskeligst å huske.
 • Skriv: Notater, stikkord, semester- og kvalifiseringsoppgaver eller svar på tidligere eksamensoppgaver. Dette hjelper deg å lære pensum og forbereder deg på å skrive på eksamensdagen.
 • Ikke stress: Dette er egentlig umulig, men prøv likevel å roe deg ned. Har du øvd til eksamen så er sjansen for å glemme alt pensum når du sitter på eksamen minimal.
 • Les oppgaven: Pass også her på at du svarer på oppgavene.
 • Les gjennom oppgaven før du leverer.
 • GI ALT: Eksamensdagen er dagen for å vise det du kan. Bruk det du kan av pensum. Jeg prøver alltid å flette inn mest mulig av pensum, men pass på at besvarelsen har en rød tråd og at du svarer på det som faktisk er oppgaven.

Semesteroppgave
Det er ikke til å legge skjul på at dette er den slappeste og minst stressende formen for eksamen. Jeg hadde personlig tre måneder på å skrive en semesteroppgave på ti sider og visste hva oppgaven var allerede i mars.

 • Svar på oppgaven: Også her gjelder det å lese gjennom oppgaven og passe på at du gjør alt den spør om.
 • Skriv, skriv, skriv: Kom tidlig i gang med å skrive og disponer skrivingen utover semesteret. Skriv gjerne litt hver dag. Jobb med formuleringer, refleksjoner og teori.
 • Til veiledning: Gjør mest mulig før du skal ha veiledning. Ha et fullstendig utkast av oppgaven klar før dette. Skriv ned spørsmål du vil ha svar på underveis i arbeidet med oppgaven. Vi hadde bare 15 minutter til rådighet i løpet av hele semesteret og da vil du gjerne få mest mulig ut av disse.
 • Les gjennom oppgaven: Les gjennom oppgaven og få noen andre til å lese gjennom for å unngå skrivefeil, gjentakelser og lignende. Les gjerne også andres oppgaver. I tillegg til at du hjelper dem kan du få ny innsikt i din egen oppgave.

Da gjenstår det vel bare å si, uavhengig om du skal ha hjemmeeksamen, skoleeksamen eller semesteroppgave dette semesteret: LYKKE TIL!

For dere som trenger flere gode råd før eksamen, sjekk ut Hans Olav Lahlums eksamenstips HER.

Mathilde Aarvold Bakke

Om Mathilde:

Mathilde Aarvold Bakke (24) har en bachelorgrad i sosiologi fra Universitetet i Oslo og er for øyeblikket enkeltemnestudent. Hun har en forkjærlighet for sosiale medier og kultursosiologi. Mathilde er også leder av PR-gruppen til Eilert, arrangementsforeningen på sosiologi ved UiO.