Sosial ulikhet i usikre tider – hva skjer med helseforskjellene?

Høye strømpriser, økende rente og høyere levekostnader. Hva betyr dette for de sosiale helseforskjellene vi allerede ser i Norge? Folkehelseinstituttet inviterer til åpent fagmøte.

Når: Tirsdag 22.11.2022, kl. 14.00-15.30
Hvor: Kulturhuset, Oslo

Økonomi betyr mye for helsen din, og helsen din betyr mye for økonomi og tilknytning til arbeidslivet. Denne høsten er det mange som bekymrer seg for høye strømpriser, økende rente og høyere levekostnader, og det advares om at vi kan være på vei inn i en ny global nedgangskonjunktur. Tidligere funn tyder på at økonomiske nedgangstider kan slå ut i økte sosiale helseforskjeller. Hva kan dagens situasjon bety for de store sosiale helseforskjellene vi allerede ser i Norge?

 

I dette åpne fagmøtet skal vi diskutere hva som har innvirkning på sosiale forskjeller i helse, og hvordan landets og verdens økonomi er en del av dette bildet. Vi vil også gå tilbake i tid til tall fra tidligere kriser, og se nærmere på hva forskningen sier om hvilke tiltak som kan settes inn.

 

Program:

Astri Syse, forsker ved Folkehelseinstituttet: Sosiale helseforskjeller etter økonomi i Norge

Kristian Heggebø, forsker ved NOVA/OsloMet: Helse og arbeid i økonomiske opp- og nedgangstider

Ole Christian Lien, avdelingsdirektør i NAV: Hvordan påvirker usikre tider bruken av helserelaterte trygdeytelser fra NAV?

Rannveig Kaldager Hart, forsker ved Folkehelseinstituttet: Hvilke reformer og tiltak jevner ut sosiale helseforskjeller?

Spørsmål og diskusjon

 

Fagmøtet er gratis og åpent for alle. Ingen påmelding. Facebookarrangement finner du her.

Arrangementet streames også live på instituttets Youtube-kanal https://www.youtube.com/c/folkehelseinstituttet
Du kan gå inn på FHIs Youtube-kanal når møtet starter og se det direkte, eller senere i opptak.